Vi vil alle have rent drikkevand

Udgivet d. 31-05-2017


Miljømedarbejdere, landmænd og politikere fra Herning, Ikast-Brande og en række nabokommuner var i åben dialog, da Herning Kommune og Herning-Ikast Landboforening i denne uge inviterede til en dag med fokus på grundvandet og landbrugets rolle i forhold til at sikre nutidens og fremtidens drikkevand.

Dagen startede på Kjargaarden ved Ikast, hvor de fremmødte hørte om, hvordan en hverdag ser ud med de hjælpestoffer, landbruget anvender for at sikre en rentabel planteavlsproduktion, der samtidig tager hensyn til miljøet – herunder grundvandet.

Her så de fremmødte lagerfaciliteterne og fik forklaret sprøjteudstyret og de muligheder, det moderne landbrug har for at dosere præcist og netop dér, hvor behovet er. GPS-udstyr gør det muligt at holde den krævede afstand til både vandløb og boringer, så det undgås, at kemikalier havner de forkerte steder.

Efter rundvisningen samledes de fremmødte hos SAGRO, Herning, hvor landbrugets brug af hjælpestoffer blev sat i perspektiv. 

Swimmingpools og kemikalier
Der anvendes således ifølge en tidligere undersøgelse flere tons kemikalier til at rengøre swimmingpools, end landbruget bruger til planteværn.
Og for hvert kilo hjælpestoffer, landbruget bruger, bruges der ifølge Miljøstyrelsen omkring 41 kilo rengøringsmidler.

Vi vil have rent vand
- Men vi har et stort ansvar for at sikre grundvandet og drikkevandet, siger formand for Herning-Ikast Landboforening, Karsten Willumsen.

Han er da også glad for den dialog med myndigheder og politikere, som mødet var udtryk for, og hvor fakta fik den rigtige plads i en debat, der ofte baserer sig på følelser.

Selv om landbruget har våndet sig ved skrappere miljøkrav, er der ifølge Karsten Willumsen enighed om, at en skrappere kontrol og et større sæt regler har skærpet landbrugets fokus på en fornuftig omgang med hjælpestofferne, så vi ser, der stadig vil være en positiv udvikling for vores rene drikkevand.

Godt med dialog
Miljømedarbejder Trine Koch Jakobsen, Herning Kommune var glad for dagen og mødet mellem de forskellige interessenter.

- Det er vigtigt, at vi som myndighed ikke kun sidder og kigger ind i skærmen, men også kommer ud og får dialogen med landmændene, siger hun.

Det midtvestjyske område er begunstiget med gode forhold for grundvandet, og det er relativt få steder, hvor landbruget og grundvandet kolliderer. 

- Drikkevandet har det generelt okay, men det betyder ikke, at vi ikke skal have fokus på det. I vores overvågning fremover kommer vi nok til at måle mere for at have fakta at basere vores indsats på, siger hun.

Hun finder det også vigtigt, at der kommer endnu mere forståelse hos landbruget for, at myndighederne kun kræver en indsats, dér hvor er der er faktuelle grunde til det.

 


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere