Udgivet d. 05-09-2022
Men hvad et skybrud af denne størrelsesorden betyder for hektarstøtte og kvælstofkvote, vides endnu ikke.
Skybruddet gav skader på både infrastruktur og bygninger, men også lokale landmænd fik skader på afgrøderne.
En landmand mistede 80 ha raps, som han nu har sået om. Anderledes “speget” er det for den anden, som fik ikke "bare" fik skyllet 40 ha raps væk. Han fik også ødelagt 47 ha efterafgrøder. Og også derfor smed Eva Tine Engelbreth, planterådgiver hos SAGRO, nærmest alt, hvad hun havde i hænderne for at tage ud og vurdere skaderne.
- Hvad betyder det for hans kvælstof-kvote næste år? Nok var efterafgrøden sået inden 20. august, som han skulle. Men nu er den væk, og hvad så?, spørger hun.
Her skal det siges, at fordi skybruddet fandt sted fredag d. 26. august, var der stadig tid til at genetablere efterafgrøder inden tirsdag den 7. september. Det er dog endnu ikke sket af forskellige årsager, men det er overordnet et set sagen uvedkommende.
- Det her handler for mig mere om princippet i sagen. Lad os antage, at han har sået efterafgrøder igen så hurtigt han kunne, men stadig for sent. Ville han så få et kvotetræk på kvælstof? Desuden er der spørgsmålet om nedsat hektarstøtte og eventuel bøde, siger hun.
Det ses tydeligt hvordan vandmasserne har skyllet ned gennem marken og taget de nysåede planter med sig
Hektarstøttetvivl
Hvad angår hektarstøtten, er denne sag også interessant. Den generelle hektarstøtte er på 1.250 kr. pr. ha. Sår man efterafgrøder før den 20. august, kan man få et tillæg på 46 %, men er der kontrol, vil tillægget blive reduceret eller helt fjernet alt efter markens status.
- Der er meget, vi endnu ikke ved. Det er derfor, jeg har assisteret med at påberåbe ham force majeur over for Landbrugsstyrelsen, siger Eva Tine Engelbreth.
Direkte oversat betyder force majeure “overlegen styrke” og bruges inden for jura om forhold, som gør, at en eller flere parter i en kontrakt ikke bør være forpligtet til at overholde aftalen.
Man kan påberåbe sig force majeure, hvis uforudsete hændelser gør, at det enten er umuligt eller helt urimeligt at forlange, at man overholder aftalen. Disse hændelser kan være f.eks. krig eller - som i dette tilfælde - ekstremt vejr.
Skaderne i området var store. Her et banelegeme der er blevet blotlagt på grund af skybruddet
Hvad har man lært?
Der er dog særligt én ting, alle landmænd kan lære af denne sag.
- Vi kan lære af dette, at det er vigtigt at have dokumentation for, at man overhovedet har sået sine efterafgrøder. Det kan gøre hele efterspillet nemmere, for der venter en del papirarbejde nu, siger Eva Tine Engelbreth.
Dette fordi det næppe er sidste gang, at man oplever, at vejret tér sig på denne måde. Klimaforandringerne betyder mere og mere ekstremt vejr.
- Der faldt også hagl, som vel var på størrelse med små cherrytomater. Det var voldsomt. Men nu venter papirarbejdet, og så må vi se, hvad Landbrugsstyrelsen siger hun.
“Voldsomt” er næsten for mildt. For at sætte uvejret i perspektiv kan det nævnes, at den gennemsnitlige nedbørsmængde i Danmark ifølge DMI fra 1981-2010 har været på 746 mm. Og Sdr. Felding og området omkring oplevede på cirka to timer at få 160 - 200 mm vand.
Tilmelding til nyhedsbrev