Ny indsats skal få landmænd til at passe bedre på kroppen

Udgivet d. 22-10-2020

Landmænds hverdag er ofte fyldt med tunge løft og dårlige arbejdsstillinger. En ny kampagne og en særlig tilsynsindsats fra Arbejdstilsynet skal hjælpe.

Løft af tunge sække og spande eller flytning af smågrise og kalve. Mange af landmandens arbejdsopgaver slider på muskler og led, og i landbruget er overbelastning af kroppen den hyppigste årsag til nedslidning.

Løsningen er at bruge hjælpemidler og variere arbejdsopgaverne, så den samme bevægelse ikke skal gentages igen og igen. Selvom de fleste landmænd sikkert kender de gode råd, er der alligevel mange der glemmer dem i hverdagen.

Tilsynschef i Arbejdstilsynet, Ida Krarup, fortæller:

”Landmænd har ofte en travl hverdag, og derfor kan det være tillokkende at lade være med at hente sækkevognen og i stedet lige selv tage fat. Men prisen er høj, og når først kroppen er slidt, kan det være svært at gøre skaden god igen. Derfor går vi nu ud og stiller skarpt på de tunge løft og dårlige arbejdsstillinger i landbruget.”   

Undgå tunge løft
”Landmænd skal ikke lægge ryg til tunge løft.” Det er et af budskaberne i den nye kampagne, hvor Arbejdstilsynet sætter fokus på brug af hjælpemidler og variation i arbejdsdagen som effektiv forebyggelse mod nedslidning og arbejdsskader.

De gode råd til landmændene er:

  1. Løft færre kilo ad gangen.
  2. Brug en truck eller minilæsser med pallegafler til at løfte tunge ting op i en god arbejdshøjde.
  3. Brug en sækkevogn eller et andet egnet hjælpemiddel, når du flytter tunge ting.
  4. Variér arbejdet ved at skifte mellem arbejdsopgaver, hvor forskellige dele af kroppen belastes.

Brancherettet tilsynsindsats

Kampagnen spiller sammen med en særlig tilsynsindsats i landbruget, der startede 1. oktober. Her har de tilsynsførende fokus på det ergonomiske arbejdsmiljø og på arbejdsulykker i branchen.

”På vores tilsynsbesøg undersøger vi arbejdsopgaver, der belaster medarbejdernes muskler, sener og led. Vi ser blandt andet på tunge løft, arbejdsstillinger og arbejdsprocesser, hvor den samme del af kroppen belastes. Formålet med tilsynet er at skabe et mere sikkert og ergonomisk godt arbejdsmiljø i landbruget”, siger Ida Krarup.

Den nye indsats i landbruget udspringer af den politiske aftale om en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats og ordnede forhold på arbejdsmarkedet, der blev indgået i april 2019.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere