Natafgræsning – fyldt med fordele!

Udgivet d. 28-06-2022

Køer æder mere græs, hvis de græsser mens lyset skifter, og det giver mere mælk i tanken

Natafgræsnings mange fordele

Jo mere man kan få køerne til at græsse, jo bedre økonomi får man på bundlinjen – hvis man vel at bemærke kan styre sin afgræsning uden at tabe mælk. 

Her kommer 5 fordele ved natafgæsning, som er værd at tage med, med tanke på bedriftens resultat:

 

Fordel nr. 1: 
Udnyt køernes naturlige adfærd

Køerne er indrettet således, at de er mest aktive i skumringen og holder pause i dagtimerne. Det gør de, uanset om de er på stald eller på mark. Aktivitetsmålinger tilbage i tiden i Danmark, som bliver bakket op af målinger fra både Sverige og Finland, viser at op mod 90 % af flokken græsser i skumringen, 80 % ved daggry og så langt nede som 5-10 % midt på dagen.

Fordel nr. 2:
Bedre udbytte på protein og kilo tørstof  i marken

Det bedre udbytte kommer jo selvfølgelig af det højere optag, som nævnt ovenfor. Har man styr på sine afgræsningsmarker, så er der op mod 17-20 dages hvile for den enkelte mark mellem afgræsningerne i højsommeren. Markerne er ikke større, end at køerne kan græsse dem ned uden at selektere. Og køerne kommer retur til lækre marker med godt bid i form af 16-20 cm lange blade, hvor energiindholdet er højt, og med et forventeligt protein på 20-24 %. Et fortræffeligt tilskud, som man så slipper for at købe hjem i dyre domme. Er dine marker af benævnte kvalitet, kan køerne hente 1-2 kilo tørstof i timen.

Fordel nr. 3:
Du har dine køer hjemme i skyggen, når solen bager

I sommerperioden fra midt maj til slut august er det et velkendt fænomen med høje temperaturer og vindstille. Hedebølge. Og køerne kan ikke lide det. De har risiko for at få varmestress, når temperaturen kommer over 25 grader, og luftfugtigheden er højere end 40-45 %. Har man mulighed for at hele flokken kan gå i skygge inde i en skov eller i et læbælte, kan det sagtens bruges, men det vigtigste er, at alle dyr kan komme i læ for solens bagen, samtidig.

Fordel nr. 4:
Du kan beholde dine rutiner i stalden fra i vinter

De rutiner man har omkring dyrlæge, inseminering, foderblanding m.m. kan fortsætte ufortrødent, og man har måske lettere ved at få arbejdsdagen for sine medarbejdere til at hænge sammen.

Fordel nr. 5:
Vejledningen til Økologisk Jordbrug har fået ny formulering

Den gamle formulering om at dyrene minimum skulle være ude i seks lyse timer er taget ud. Nu hedder det mest mulig afgræsning. Samtidig står der sort på hvidt, at det er Landbrugsstyrelsens vurdering, at dyrene godt kan være på stald i dagtimerne, hvis de er på græs om natten, og man ellers opfylder de sædvanlige krav til et aktivt græsoptag.

 

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Birgitte Kjemtrup Høyer Birgitte Kjemtrup Høyer Økologirådgiver i ØkologiRådgivning Danmark 40 91 30 75


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere