Udgivet d. 16-11-2023
Fremtidens vejrudsigter vil kræve nogle langt mere potente tillægsord, for vejret bliver mere ekstremt.
Fremtidens vejr bliver mere ekstremt, og for at blive klogere på det, havde Sydvestjysk Landboforening onsdag inviteret til foredrag med Peter Tanev, som næppe behøver yderligere introduktion. Salen var propfyldt, og de fik alle fornøjelsen af en sædeles veloplagt vejrvært.
Han kunne fortælle, at vi allerede nu ser talrige eksempler på det vildere vejr. Tag et eksempel fra i år: En længere tørkeperiode kulminerede i juni, som var helt og aldeles knastør, og der blev givet ekstra tilladelser til vanding. Men tørkeperioden sluttede brat, da juli kom, og den endte sågar med at blive den vådeste, der nogen sinde er registreret.
- Så hvis et barn i familien spørger, om man skal ønske sig skøjter og ski i julegave, hvad skal man så svare? Hvis vi bruger det gamle vejr, så er svaret "ja". Men hvis vi bruger det nye vejr med nye data, så er svaret nej. Så er det mere sandsynligt, at man vil få brug for en god regnjakke, sagde han.
Ændret pres fra ukrudt, sygdomme og skadedyr
Peter Tanev kom med noget, der med fare for at lyde onkel-vittig, var en storm af data, som alle pegede entydigt mod, at klimaforandringerne er i fuld gang med at ske.
- Når man taler klima, kan det meget nemt blive noget med, hvor man bebrejder folk, at de flyver eller spiser kød. Men jeg vil ikke pege fingre. Jeg tror meget mere på teknologiske løsninger, sagde han.
Derfor taler mange også om, at der er brug for at forædle de afgrøder, som dyrkes nu. Ikke kun fordi de skal være mere resistente over for længere perioder med både tørke og regn. Man man vil også se klimabetingede ændringer i ukrudt-, sygdom- og skadedyrsbilledet, som stiller yderligere krav.
Ja, eksemplerne på, hvordan klimaforandringerne kommer til at forandre vores adfærd, stod i kø. Og derfor var Anita Hingstman Rasmussen også på scenen, hvor hun fortalte om landbrugets måske bedste klimavåben, udtagning af lavbundsjorder, og hvordan man let kommer i gang ved bare at ringe til en udtagningskonsulent.
Vandløbsdebat
Et andet sigte med aftenen var at invitere til dialog med Varde og Esbjerg Kommuner om vandløb og deres vedligehold. Begge kommuners udvalgsformænd deltog samt adskillige udvalgsmedlemmer og en række medarbejdere fra forvaltningerne.
Spørgelysten var stor, og ikke mindst var selve dialogen konstruktiv.
- Det var en udbytterig aften, der understregede vigtigheden af et fortsat fokus på vandløbene. Vandløb er kritisk infrastruktur, men mulighederne begrænses af restriktiv lovgivning, og derfor er det aktuelt at kombinere udtagning af landbrugsjord med de vandløbsnære, vandlidende arealer, siger politisk chef i SAGRO, Stine Bundgaard.
Tilmelding til nyhedsbrev