Udgivet d. 23-08-2021
Knap 200 minkavlere var lørdag samlet i MCH Kongres, for at blive klogere på fremtidsmulighederne.
SAGRO åbnede lørdag dørene for landets minkavlere i Herning til en faglig og social dag. Det kan måske lyde underligt at invitere et erhverv inden for til faglig sparring, når det er lukket ned, men det var der særdeles god ræson i.
- Hvis der er en faggruppe, der har behov for at mødes, må det være minkavlerne. De står alle i en meget ubehagelig situation, så derfor ville vi gerne give dem inspiration. Og derfor sammensatte vi et program, som var så alsidigt, som man næsten kan forestille sig, siger direktør og chef i regnskab, SAGRO, Palle Høj.
Alsidigt er næsten et fattigt ord i denne sammenhæng. Det var muligt at høre oplæg om alt fra insektfarming til ejendomsinvesteringer og gedepasning. Tilmed var en konsulent fra et jobcenter til stede.
- Ingen er vel næppe mere omstillingsparate end landmænd, og det viste interessen fra deltagerne også tydeligt. Nok er de alle i en fastlåst situation lige nu, men det handler også om at prøve at blive klar til at kunne gøre noget, når man må, siger Palle Høj.
“Jeg vil passe geder”
Og hvis nogle søgte inspiration til at gøre noget helt anderledes, havde de bl.a. mulighed for at lytte til Tobias Christensen. Han var blot 20 år, da han fortalte sin uddannelsesvejleder, at han ville passe geder. Nogen forklaring på hvorfor kunne han på ingen måde ikke give, men han sprang ud i det.
- I dag har jeg 260 malkegeder, og mælken leverer jeg til Tebstrup Ostemejeri. Det var været en hård start, for da jeg startede, var vi 16 i Danmark, som havde malkegeder. I dag er vi otte, men fremtiden tegner yderst lys, siger han.
Det er ikke blot noget, han siger for at tale sin forretning op. Interessen for produktet er stigende, og det samme er afregningen for mælken. Det kan også ses på Facebook, hvor Nørgaards Geder i skrivende stund har mere end 7.000 følgere, og besøgene på gården bliver flere for hvert år, der går.
Stavnsbåndets genindførsel
I skrivende stund kan de tidligere minkavlere ikke få pengene fra deres ekspropriering og gå ud og investere i noget andet. Tværtimod ser det ud til, at der vil gå flere år, inden de ser den første krone. Indtil da er de låst til deres tomme stalde, som stadig skal vedligeholdes, og regningen sendes til den danske stat.
- Det er opslidende og rent ud sagt det rene vanvid, at jeg er stavnsbundet til at vedligeholde tomme bygninger, som bare skal rives ned. Men i dag har vi fået gode input, og vi går nu selv med konkrete idéer til fremtiden. Vi skal bare have lov til at komme videre. Vi er klar, og det viser SAGROs arrangement i dag også, siger Helle Justesen, der er tidligere minkavler.
Ud af landets knap 1.000 minkavlere, rådgiver SAGRO cirka 350. Arrangementet blev afholdt i MCH Kongres i Herning, og knap 200 deltog.
Tilmelding til nyhedsbrev