Majshøsten 2017 – en middelmådig affære

Udgivet d. 16-10-2017

At lade majsen stå og vente kan være en seriøs mulighed, der kan redde dig fra strukturskader og udbyttetab de kommende år.

Af grovfoderrådgiver Brian B. Søndergaard, SAGRO Kvæg & Grovfoder

Majshøsten 2017 er for de flestes vedkommende i fuld gang eller nært forestående, og meldingerne lyder på fornuftige udbytter. Men billederne herunder, vi har modtaget på vores Facebookside - https://www.facebook.com/sagrokvaeg/ viser ganske tydeligt udfordringerne, som mange af jer går i møde.

 

 

Heldigvis skal vi dog også huske, at der indtil nu er høstet majs på mange arealer, hvor det har været muligt at køre, også uden at lave nævneværdige spor i marken. Alt andet lige er det vigtigt at undgå en gentagelse af majshøsten fra 2012 hvor nogle fik høstet med bæltekøretøjer og andre interessante kombinationer med dybe spor og klemte dræn til følge. Hvis I er så heldige at have glemt hvordan majshøsten foregik i 2012, så se her:

Læs inden du kører ud i mudderet!

Inden man giver sig i kast med at hente majsen hjem fra de problematiske arealer, med alternative løsninger, så er det værd at overveje nogle faktorer:

  • Hvad siger aktuel lagerstatus af grovfoder på bedriften
  • Hvad er mulighederne for at indkøbe grovfoder
    • Hvilke kvaliteter
    • Hvilken pris
  • Hvad er alternative muligheder i fodringen

Kigger vi på foderplanen, så bidrager majsen med høj fordøjelighed samt stivelse. Derfor er det vigtigt at en alternativ foderplan stadig indeholder ca. 50-60 % letfordøjeligt grovfoder, før der fyldes op med f.eks. indkøbt korn.

Når det kommer til majsen ude i marken, så hav i baghovedet at strukturskaderne bestemt ikke er enårige, men tværtimod kan koste op mod 35 % i udbyttetab for majs de følgende år, derfor er det vigtigt at få majsen hjem, med så få spor som overhovedet muligt.

En af mulighederne kan være at lade majsen stå og vente på at marken igen bliver farbar. Her vil det oftest være muligt for en mejetærsker at hente majsen, mens en snitter med store vogne må vente længere. Herved er det kun mejetærskeren der har kørsel i marken, mens aflæsning kan foregå langs vej eller andet kørefast område.

Hjemme på bedriften foreslår vi majsen crimpet og ensileret med propionsyre, hvorefter ensilering foretages som vanligt med tynde lag og god sammenkørsel. Husk at det er værdifuld ensilage, som IKKE skal opbevares i markstak, derimod gerne i en mindre plansilo, eller i ensilagepose på fast plads.

Læs inden du kører ud i mudderet

Value cannot be null. Parameter name: source


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere