Kartoffelferien levede op til sit navn – det her skal du være særlig opmærksom på

Udgivet d. 18-10-2024

 

 

Tidligere kaldte man efterårsferien for kartoffelferie, og det er stadig et ganske passende navn, hvis man er landmand med kartofler på marken.

- Det har været en rigtig kartoffelferie med perfekt vejr til optagning. Rigtig mange har fået taget deres kartofler op og lagt i kulen. De høje temperaturer gør, at kartoflerne tørrer hurtigt, og der er godt potentiale i kartoflerne i år, siger planterådgiver ved SAGRO Klaus Beck-Hunderup i den seneste udgave af podcasten Fredagstelefonen.

Og når kartoflerne så er kommet op fra jorden, er der en ting, du skal være meget opmærksom på, supplerer Gunnar Schmidt, der er rådgiver ved Byggeri & Teknik:

- Tørringsprocessen er det allervigtigste. Når kartoflerne er kommet op og bliver lagt på lager, så skal de tørres med det samme, helst inden 24 timer. Fugt på overfladen er en stor risikofaktor for sygdomme. Og vær ekstra opmærksom på, at der lige nu kan være temperaturforskel på de kolde kartofler og det lager, de skal ind på. Det kan være en forskel på 5-10 grader, og så opstår der kondens på overfladen af kartoflerne. Løsningen er at sørge for ekstra ventilation til at fjerne kondensvandet og udligne temperaturen. Klarer man den opgave, så har man et godt afsæt til at kunne lagre kartoflerne og holde dem i god kvalitet i lang tid, siger Gunnar Schmidt.

 

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Klaus Beck-Hunderup Klaus Beck-Hunderup Planterådgiver 76 60 23 98 51 85 01 03


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere