Udgivet d. 02-02-2017
Økonomien som helhed – både her og i USA – viser tegn på, at et nyt økonomisk tilbageslag, en recession, vil ramme i 2018 eller 2019.
Tekst: Lilli Snekmose og Christian Hansen
Kundechef i Agrocura, Ole Skovbøll, er ikke i tvivl:
- Det er aldrig lykkedes nogen amerikansk præsident at afvende en recession, der var under optrapning. Heller ikke Trump kan forhindre det. Recessionen kommer – det er aldrig slået fejl.
Ole Skovbøl underbyggede sit synspunkt med historiske data, der viser en form for cyklus for, hvornår en recession sætte ind – og vi kan godt begynde at indstille os på en ny krisetid. Han lod det dog stå åbent, hvorvidt landbruget bliver taber.
- Jeg taler om økonomien som helhed. Måske vil landbrugets råvarepriser klare sig.
I sit indlæg på SAGROs Plantedag i Billund den 1. februar rådede han kraftigt landmændene til at ruste sig. Selv om mange har oplevet stigende priser på det sidste, er hovedparten af bedrifterne fortsat ikke rentable.
Og strukturudviklingen er stivnet. Omsætningshastigheden på jord er nu 104 år – tidligere var den 38 år. Brugeralderen på bedrifterne er oppe på et gennemsnit på 57 år (her tæller forpagtere med), mens den gennemsnitlige ejeralder er endnu højere.
Farer lurer
Også Plantedagens øvrige indlæg understregede, at påpasselighed nu er helt afgørende. Det gælder i afgrødevalg, dyrkning, omkostninger og alle andre dispositioner. Maskinomkostningerne for eksempel: En gård med to mand skal højst have to traktorer, og i hvert fald ikke tre eller flere, understregede Jesper Kjelde i sit indlæg, der lagde op til brug af benchmarking og valg af indsatsområder på bedriften.
Han rådede samtidig til, at man kritisk kikker på sine forpagtningskontrakter og vurderer værdien i forhold til forpagtningsafgift.
Flere dør af fedme end af sult!
Den globale fødevareproduktion er stor nok til at brødføde hele jordens befolkning, den skal bare fordeles noget bedre, sagde Henning Otte Hansen. Selvom der over de sidste 50 år er forsvundet 2 mia. ha landbrugsjord og skovarealer, fordi det er udpint eller ødelagt af erosion eller saltskade, så stiger landbrugsproduktionen fortsat mere end befolkningsudviklingen.
Kornprisen bestemmes fundamentalt af de globale lagre og produktionsforhold, men kan over kort tid vise store udsving, fordi der spekuleres på kornbørserne.
Så danske landmænd skal indrette sig på at kunne producere korn til verdensmarkedspris og fortsætte med at produktudvikle og afsætte landbrugsvarerne i et samarbejde med landbrugs og fødevare branchen. Dansk landbrug har en stor tradition for at være innovativ, effektiv og stærkt eksport orienteret. Derfor er det vigtigt at bevare og udbygge de styrker, som andelsselskaberne har - de er beundret verden over. Men det kræver aktivt ejerskab, hvor man ikke modarbejder.
Om eftermiddagen sørgede SAGROs planteavlsrådgivere for aktuelle skarpe indlæg om salgsafgrøder, kartofler og grovfoder til de 90 fremmødte landmænd.
Tilmelding til nyhedsbrev