Udgivet d. 11-08-2023
Det gælder, uanset hvem der bruger jorden.
Lige meget hvilken slags brak man har, er det med at holde tungen lige i munden, når høsten er i hus.
- Det er meget vigtigt, at man husker, at alle aftaler om brak skal ligge året ud. Aftalen går for kalenderåret, og så skal man huske at lade de små pletter være. Også selvom det går stærkt, og man har 1.000 andre ting at huske på, siger planterådgiver hos SAGRO Finn Poulsen.
Her skal man bemærke, at kravet om brak også gælder, hvis den, der er bruger af arealet, skifter. Så hvis man har aftalt, at en anden overtager forpagtningen af en mark, skal den nye bruger også respektere, at arealerne er braklagte.
- Helt overordnet vil jeg sige, at hvis man vil lave noget om, er det en rigtig god idé at tale med sin rådgiver først. Hvis et areal er blevet jordbearbejdet eller sprøjtet ned, kan vi ikke bare genskabe det henover weekenden, siger han.
Risikerer træk i støtten
Skulle man være så uheldig, at man er kommet til at fjerne en småbiotop eller blomsterbrak, vil det kunne ses på satellitfotos eller selvfølgelig ved et kontrolbesøg.
- Og så risikerer man altså et træk i støtten, og det er jo generelt aldrig rart at komme til at bryde reglerne. Så ring til os, hvis du er kommet til at bytte rundt på nogle datoer, siger Finn Poulsen.
Indtil videre er der ikke afgjort sager om træk i støtten. Derfor kender man endnu ikke til eventuelle sanktioner.
- Folk er generelt rigtig gode til at huske de utroligt mange datoer. Men kommer man i tvivl, er det en god idé at ringe til os. Og så vil jeg i øvrigt ønske folk en god høst, slutter han.
Tilmelding til nyhedsbrev