Her er et nemt point til Arlas bæredygtighedstillæg

Udgivet d. 16-01-2023

Det kan gøres på to måder, og prøven er gyldig i syv år frem fra den dato, den er taget. Det kan give et tillæg til mælkeafregningsprisen allerede fra august.

Ved nytår trådte Arlas bæredygtighedstillæg i kraft. Her drejer det sig om at samle point, og til at starte med er det muligt at optjene op til 80 point, som hver især kan give et tillæg i mælkeprisen. 

Et af de meget nemme point er at få taget to jordprøver, som vil give et tillæg på 0,03 eurocent pr. kg mælk, hvis man sender resultaterne ind til Arla. 

Prøverne skal analyseres for deres samlede mængde organisk kulstof, og det er der to årsager til. 

For det første ønsker Arla at have en indikation af mængden af kulstof, der er lagret i jorden på alle de gårde, der leverer mælk til Arla. For det andet skal jordprøverne være med til at give mere viden om, hvordan man kan forbedre jordenes frugtbarhed og øge mængden af lagret kulstof.

Man kan tage prøverne på to måder: Enten som en del af den almindelige jordprøvetagning, som laves af tredjepart (f.eks. SAGRO), eller man kan gøre det selv. 

Hvis man vælger den første mulighed, dvs. at få andre til at udtage prøverne som en del af den almindelige jordprøveudtagning i Arlagården, skal man huske, at prøverne skal tages på to forskellige marktyper. Det kunne f.eks. være et område, der forvaltes som et permanent græsareal, og en prøve fra et område med sædskifte. 

- Hvis man ikke har sådan to områder, kan man i stedet vælge at tage prøver fra to andre typer marker, som er repræsentative for gårdens drift. Man skal dog huske, at jordprøverne ikke må være taget fra områder, hvor der har været anvendt gødning for nylig, som f.eks. husdyrgødning og gylle, siger Erik Kjeldsen, der er planterådgiver og del af SAGROs jordprøveteam.

 

Selvgjort er velgjort

Den anden mulighed er selv at tage prøverne, og årstiden taget i betragtning er det ikke en uoverkommelig opgave.

Her gælder de samme krav til, hvilke arealer man skal måle på, som hvis det er en tredjepart, der står for prøver.

Mange landmænd er måske opdraget til at tage 16 forskellige jordprøver fordelt fra ét hjørne af marken til et andet. Nu beder Arla om, at man i stedet tager de 16 prøver på et "repræsentativt område på marken". Prøveområdet skal udgøre en cirkel med en diameter på fem meter, og prøvedybden skal være 0 - 25 cm.

Alle delprøver fra samme mark blandes i samme spand, og her skal man huske at bruge handsker. Når det er gjort, tager man en håndfuld af den blandede jord og lægger den i sin markpose, som man kan sende ind til analyse på et laboratorium efter eget valg.

Herefter kan man gentage proceduren på næste mark – med en anden spand, selvfølgelig.

- Det er noget, man sagtens kan gøre selv, hvis man gerne vil spare pengene. Og er man i tvivl om, hvordan man skal gøre, er man også velkommen til bare at ringe til os, siger Erik Kjeldsen.

Man skal huske, at mulighed nummer to - det vil sige selv at udtage prøverne - kun er mulig indtil udgangen af 2023. Men den vil under alle omstændigheder være gældende i syv år fra prøvetagningstidspunktet.

Hvis man uploader jordprøvedokumentationen inden den 30. juni 2023, begynder man at få tillæg i afregningen allerede fra august for mælk, der er leveret i juli 2023.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere