Udgivet d. 16-11-2024
Det er ved at være slut med høstarbejdet for i år og dermed tid til at gøre status på beholdningen af grovfoder. Udbyttet fra græsmarkerne har været godt, det samme kan desværre ikke siges om majsmarkerne. Det er nu, du skal have lavet din foderplan og eventuelt have suppleret, hvis du mangler foder, siger Finn Poulsen, der er planterådgiver ved SAGRO.
Det har været mere end almindeligt svært at køre i markerne mange steder i år på grund af den ekstreme mængde nedbør.
Hvis det ikke allerede er sket, bliver de sidste kartofler lige nu hevet op af jorden som årets sidste afgrøde.
- Der er tegner sig et billede af et lidt lavere udbytte end normalt, men priserne er gode, og kvaliteten er ok, vurderer SAGROs planterådgiver Finn Poulsen.
Til gengæld er det mindre positive ord, han hæfter på majshøsten.
- 2024 blev et decideret dårligt år i majsmarken. Vi har fået opgjort udbytterne, og set over en bred kam er der tale om et udbytte på mellem 25 og helt op til 50 procent under det normale. På enkelte marker har det være endnu ringere, og nogle er slet ikke blevet høstet. Der er kæmpestore regionale forskelle, og det sydvestjyske område har været hårdt ramt, siger Finn Poulsen.
Flere faktorer driller
Der er flere faktorer, der har drillet i år, men specielt den store mængde nedbør har været en hård modstander.
- Markerne har stået under vand flere gange, så det har været vanskeligt at køre derude, og der er blevet udvasket mange næringsstoffer fra både gylle og handelsgødning. Det har resulteret i et dårligt udbytte, specielt på de lavtliggende marker, og det kunne da godt give anledning til at overvejelse om, jorden kunne anvendes til andet end dyrkning, siger Finn Poulsen.
Foderplan
Udbyttet fra græsmarker har til gengæld været over middel i år, og nu er det tid til at få et overblik over grovfodersituationen.
- Nu har vi analyser af både kvalitet og mængde af beholdningerne, så nu kan vi få lavet en foderplan frem til næste sommers høst. Mangler du som landmand foder, så må du ud at købe for at supplere op. Det koster lidt, men heldigvis er priserne på både mælk og oksekød okay, så du stadig kan få forretningen til at løbe rundt. Og heldigvis er køer jo ret fleksible, når det kommer til foder, siger Finn Poulsen.
Value cannot be null. Parameter name: mediaItem
Tilmelding til nyhedsbrev