Udgivet d. 24-07-2019
Varmestress i goldperioden har en kedelig effekt: Der mangler mælk i tanken ved den efterfølgende laktation.
Tekst: Ejvin Kortegaard, kvægrådgiver, tlf. 7660 2351, eko@sagro.dk.
I 2018 oplevede vi den varmeste sommer i mange år. Det havde en markant indflydelse på vores køer.
De lakterende køer faldt straks 2-3 kg på mange ejendomme, da luftfugtigheden steg og vinden lagde sig. Goldkøerne var lige så belastede, det opdagede vi dog først i produktionen hen gennem efteråret, hvor vi så opstarter efter kælvning på et lavere niveau end tidligere.
Figuren herunder viser sammenhæng mellem temperatur og fugtighed. Det kan allerede have effekt hos lakterende og højdrægtige køer ved 22 grader, hvis der er høj luftfugtighed (80 %).
Kilde: SEGES (Temperature humidity index)
Når koen oplever vedvarende stress, udskilles hormonet kortisol, som nedsætte koens immunrespons.
Koen kommer i alarmberedskab, og derved ”omdirigeres” noget energi fra fordøjelsen til muskelvævet. Koens ligge-/hviletid nedsættes, når hun prøver at afkøle sig selv mest muligt. Foderoptaget nedsættes blandt andet på grund en øget vandoptagelse, hvilket bevirker, at vommens mekanoreceptorer ikke registrerer helt den samme mangel på ”fylde”.
Vandet tager for en kort tid pladsen for foderet. Ydelse reduceres grundet den hormonelle ubalance samt et mindre foderoptag. Varmen er med til at opformere bakterier hurtigere i koens nærmiljø, derved øges smittetrykket, og risikoen for yverbetændelser m.m. stiger.
Pas godt på dine goldkøer
Vi har en tendens til at fokusere på de malkende køer, når varmen sætter ind. Jeg mener, det er vigtigere at få givet goldkøerne forhold, så varmestress undgås.
Figur 2 viser resultat af et forsøg, hvor goldkøerne havde mulighed for afkøling inden kælvning. En sprinkler tændte automatisk i 1,5 min., når temperaturen kom over 23,9 grader, og ventilatorer kørte non stop. Efter goldperioden var alle køer opstaldet under samme forhold. Resultatet viser, at der er en længerevarende effekt på ydelsen ved afkølede goldkøer (de lukkede punkter). De kommer bedre i gang, selvom dyrene opstaldes i samme miljø efterfølgende.
Kilde : Tao, Thompson, Monterio, Hayen, Young og Dahl, Florida , 2012
Flere undersøgelser plejer entydigt på, at afkøling er et vigtigt middel til at modvirke varmestress. Du skal have kigget på forholdene hos dine goldkøerne, da de kan tabe meget mælk i næste laktation, når de er stressede.
Her er samlet en række undersøgelser af, hvilken effekt varmestress og afkøling gennem hele goldperioden har på den efterfølgende laktation. Alle viser, at mulighed for afkøling betaler sig.
Kilde: Tao & Dahl, Florida, 2013
Opsæt ventilatorer/blæsere, som kan skabe vindhastighed og derved afkøling.
Udskift lysplader med lukkede tagplader, så der ikke kommer sollys ind. Det nedsætter opvarmningen.
Overbrus med vand. Kan dog ikke bruges på tidspunkter, hvor luftfugtigheden i forvejen er høj.
Monter en blæser på en palle, som kan flyttes rundt i stalden og give luftudskiftning i de døde områder i stalden.
Giv mere koncentreret foder i varme perioder for at holde energioptaget oppe.
Tilmelding til nyhedsbrev