Udgivet d. 12-12-2019
Omkring 150 var mødt op til Aftenkongres i Aulum Fritidscenter
Chefkonsulent Leif Knudsen SEGES
Her kunne de blandt andet høre chefkonsulent Leif Knudsen SEGES fortælle om baggrunden for det fremhævede krav, som betyder flere efterafgrøder for landmændene.
Han bankede en pæl gennem den – i nogle kredse – udbredte holdning om, at den stabile kvælstofudledning skyldes den landbrugspakke, den forrige regering vedtog.
Men det er det manglende fald i udledning, der har været argumentet for at fremrykke de øgede krav, så de får effekt allerede i 2020.
Leif Knudsen slog dog også fast, at det er urealistisk at nå målene med et fald på 40.000 tons.
Det vil svare til, at der skulle tilsås 100.000 hektar med efterafgrøder.
Han slog dog også fast, at effekten af efterafgrøder ikke er så stor, som ventet, men at det givetvis bare betyder, at der bliver krav om flere arealer med efterafgrøder.
Planterådgiver Niels Holmgaard, SAGRO
Vejen til en bedre jord
Planterådgiver Niels Holmgaard, SAGRO gav forklaringen på, hvorfor efterafgrøder gavner – ud over at binde kvælstof.
Landbrugsjorden har lidt under svindende kulstof, blandt andet på grund af kornrige sædskifter, dyrkning af kartofler, fjernelse af halm og kraftig jordbearbejdning.
Konsekvensen er lavere udbytter, faldende vandkapacitet, øget erosion og faldende næringsstofkapacitet.
Samlet gør det jorden mere sårbar over for kraftig regn og strukturskader.
Efterafgrøder skal derfor fremadrettet bidrage til at genopbygge humus, hvilket kræver et godt forhold mellem kvælstof, fosfor og svovl.
SAGRO står bag en match, hvor en række forskellige afgrøder afprøves for at se den mulige effekt.
Miljørådgiver Karen V. Thomasen, SAGRO
Nu er det nu
Miljørådgiver Karen V. Thomasen fortalte om de muligheder, der ligger i at etablere minivådområder.
Det har været en langstrakt proces at komme gennem myndighedsbehandlingen af de ansøgninger, der allerede er sendt frem. Det lysner dog nu, og Karen Thomasen venter, at der omkring årsskiftet kan komme gang i de første egentlige udgravninger.
Der er blandt andet lettet en del på kontrolkravene, så det skulle blive enklere at få de endelige godkendelser gennemført.
Karen V. Thomasen opfordrede til, at flere etablerer minivådområder, da det er en effektiv måde at opnå kvælstofreduktion på, samtidig med at det øger naturværdien på ejendommene.
Deltagerne blev efter den samlede introduktion delt op i en række sessioner, hvor de hørte om salgsafgrøder, grovfoder, kartofler og økologi.
Tilmelding til nyhedsbrev