Fåreavlerne samlet om klima på Lystbækgaard

Udgivet d. 30-05-2022

På Lystbækgaard stod alt i fårenes tegn, da Familielandbruget havde inviteret alle fåre-folkene til en temaaften med fokus på klima og forskellige forretningsmodeller.

Godt 40 fåre-entusiaster var mødt op fra store dele af Jylland for at få mere viden og erfaringsudveksle med hinanden.

De helt unikke rammer på "Fårehyrdens gård" gjorde aften gennemført helt ned i detaljen. Kort før deltagerne ankom, var flere flaskelam på springtur, og hyrdehunden måtte på arbejde med at få samlet tropperne.

Rundt om i gårdspladsen hang skind til garvning og i den hyggelige stald og gårdbutik, hvor en stor variation af uldgarn, strikkede trøjer, og skind var til salg.

Efter velkomsten under åben himmel blev middagen serveret i stalden. Tapas-tallerken med mange fåre- og lamme specialiteter, som ost og pølser samt grillede lammeribben tilberedt af de internationale "hyrde-aspiranter".

Fagligt var der særlig fokus på fårenes klimaaftryk, hvor Kirstine Flintholm fra Team fårerådgivning fortalte om resultaterne af et forsøg, der er udført i 10 besætninger, med fokus på slagtelams klimaaftryk. Konklusionen var, at det primært er metan fra dyrenes fordøjelse, der bidrager til det negative klimaaftryk.

På den efterfølgende workshop fik deltagerne mulighed for at drøfte forskellige forretningsmodeller og aktuelle emner, der med fordel kan arbejdes videre med politisk.

Der var bred enighed blandt deltagerne om, at værdien af fårene som naturplejere, hvor de æder "non-food", og det "græsbaserede kød" fremover bør markedsføres mere tydeligt. Samtidig med at det er en udfordring, at biologer ser afgræsning med får som en trussel mod visse plantearter, og at Naturstyrelsen foretrækker afgræsning med kvæg og heste frem for får.

Det gode liv på landet og glæden ved at holde dyr var også blandt de værdier, som både unge og ældre avlerne fremhævede. Økonomisk bæredygtighed var naturligvis også afgørende. Her kunne afgræsning af frøgræsmarker i højere grad værdisættes, så fåreavleren fik del i gevinsten.

Bureaukrati, regler og kontrol blev nævnt som de mest generende barrierer for særligt de mindre producenter.

Det var tydeligt, at deltagerne repræsenterede mange forskellige produktionsformer, værdier og synspunkter, og fåreavlerne har i flere år ikke haft et samlet "talerør".

Formanden for Familielandbruget, Lone Andersen, fortalte afslutningsvis om foreningens politiske arbejde og understregede, hvor vigtigt det er at stå sammen, hvis man vil have indflydelse, og have gode forbindelser der, hvor de politiske forhandlinger sker.

Det var på alle måder en hyggelig og interessant aften i fårenes tegn.

Aftenen var lavet i samarbejde med NSR Interreg-projektet SalFar.

Bureaukrati, regler og kontrol blev nævnt som de mest generende barrierer for særligt de mindre producenter.

Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere