11 formænd opfordrer landmænd til at lave minivådområder

Udgivet d. 22-11-2018

En gruppe på 11 landboforeningsformænd i Limfjordsoplandet opfordrer nu deres medlemmer til at etablere minivådområder.

Foreningsformænd og oplandskonsulenter arbejder sammen om at få etableret minivådområder.

Noget for noget. Sådan er vilkårene bag fødevare- og landbrugspakken, der har givet de danske landmænd mulighed for at gøde deres marker optimalt.

Men den mulighed har en pris. Prisen er, at landmændene frivilligt og kollektivt skal reducere kvælstofudledningen. Det kan de gøre ved at etablere 1000-2000 minivådområder, der renser drænvandet for kvælstof og fosfor.

- Vi som erhverv har indgået en aftale med regeringen om, at dét leverer vi, og enhver kan regne ud, at hvis vi ikke leverer, så sker der noget andet, vi ikke bryder os om. Der er en klokkeklar aftale, som vi skal opfylde, siger formand for Landboforeningen Limfjord og en af de 11 formænd, Claus Clausen.

Han mødtes i sidste uge med 10 formandskollegaer fra LandboNord, LandboThy, nf plus, Holstebro-Struer Landboforening, Herning-Ikast Landboforening, Familielandbruget VEST-Jylland, Agri Nord, Landboforeningen Kronjylland, Landboforeningen Midtjylland og Lemvigegnens Landboforening. Formålet med mødet var at styrke indsatsen for flere minivådområder.

Større og bedre avl på spil

Claus Clausen frygter, at landmændene får den generelle regulering og dermed en reduceret kvælstofkvote tilbage, hvis kravene ikke er opfyldt indenfor de tre år, som landbruget har fået til at løse opgaven.

- I de par sæsoner vi har haft forhøjet kvælstofkvote, har vi set en stor effekt. Vi har fået både bedre og større avl, og det er dét, vi har på spil, siger formanden.

De forskellige 11 foreninger sætter nu hver især gang i en række tiltag, der skal gøre landmændene opmærksom på opgaven.

I Landboforeningen Limfjord har tre bestyrelsesmedlemmer selv etableret minivådområder, og der skal nu arrangeres demonstrationer for interesserede medlemmer.

Advarselslamper er væk

I LandboThy planlægger man orienteringsmøder for de landmænd, der har jord i de områder, der er særligt velegnede til kvælstofreduktion med minivådområder. Ligeledes er rådgivningscentrets planteavlskonsulenter blevet klædt på til at fortælle landmændene om mulighederne.

Og mulighederne er rigtig gode, vurderer formand Leif Gravesen.

- Efter lidt startvanskeligheder er alle advarselslamper nu væk. Man risikerer ikke, at minivådområderne udpeges til §3-natur, og tilskudsordningen er ændret, så man får et fast tilskudsbeløb, siger Leif Gravesen.

Når den nye ansøgningsrunde starter, håber han derfor, at flere vil etablere minivådområder.

- Jeg er sikker på, at de fleste gerne vil være med til at gøre en indsats for miljøet og samtidig bidrage til fællesskabet, siger han.

Gratis rådgivning og fuld finansiering

Oplandskonsulenterne er en gruppe af specialrådgivere, der hjælper landmændene med at etablere minivådområder. Rådgivningen er gratis.

Der er afsat 115 millioner kroner til hver af de næste tre projektperioder, og anlæggene er fuldt finansieret via tilskudsmidlerne, så for landmanden er etableringen helt gratis.

 

Minivådområder

  • Fuld finansiering af anlægsomkostninger - standardomkostninger
  • Gratis rådgivning
  • Fastholder hektarstøtten på arealet
  • Medindflydelse
  • Sikring af dansk landbrugs fremtid
  • Øger jagtværdien
  • Fastholder mulighed for gødskning efter behov
  • Bliver ikke-ammoniakfølsom §3-natur

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Karen V. Thomasen Karen V. Thomasen Miljørådgiver 96 29 69 32 40 11 65 50

Formænd for landbrugsorganisationer rundt om Limfjorden.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere