Studeproduktion kan være en god vej at gå

Udgivet d. 05-12-2024

Stor efterspørgsel, spændende faglige udfordringer og høj arbejdsglæde er noget af dét, der taler for en produktionstype, som på papiret virker udfordret for tiden.

sortbroget- og charolaiskvæg er en fremragende kombination til studeproduktion.

Kristen Ibsen er landmand gennem mere end 50 år, og da alderen for otte år siden dikterede, at næste del af karrieren skulle ske på lidt mere nedsat blus, lagde han sin økologiske mælkeproduktion om til økologiske stude og kvier til slagtning. En beslutning, han ikke har fortrudt.

- De er nemmere at passe, og de giver stadig meget stor glæde at have gående. Det er sunde og stærke dyr, og jeg kan lide at arbejde med dem. Der er stadig masser af faglig udfordring i at få tingene til at fungere med foder og arealer – men der er ikke lige så mange løbende udfordringer, fortæller han.

Kristen Ibsen har 200 krydsninger af sortbroget- og charolaiskvæg gående, og han driver landbruget i tæt samarbejde med sin søn, der har nabobedriften. Sammen råder de over godt 300 hektar økologisk jord, hvor sønnen driver økologiske afgrøder og slagtesvin på den gode, høje jord, mens Kristen og hans kreaturer driver de lave arealer.

- Vi kan få meget ud af nogle ting, som ellers ikke rigtigt kan bruges – og så kan vi faktisk producere godt kød med et forholdsvist lavt CO2-aftryk. Med gode krydsningsdyr fra mælkeproduktionen og den her type af arealer er der bare en rigtig god udnyttelse af ressourcerne, forklarer Kristen Ibsen.

De gode resultater kommer ikke af sig selv

Hans Lund er kvægrådgiver i ØkologiRådgivning Danmark, og han hjælper blandt andet folk som Kristen Ibsen med at få en økologisk studeproduktion til at køre optimalt. For ham er det alfa og omega med god planlægning, hvis produktionen skal være vellykket.

Hvor en mere ekstensiv kvægdrift og afslappet tilgang i gamle dage rakte til kødproduktion, er der i dag højere kvalitetskrav fra eksempelvis Friland, som aftager Kristen Ibsens kvæg. Efterspørgslen og afregningen skyldes nemlig især den høje kvalitet.

- Nogle af de nye studeproducenter skal skoles lidt, for der har været en forkert opfattelse af, at det her er venstrehåndsarbejde. Det er det ikke, og hvis projektet skal være rentabelt, kræver det ordentlig planlægning, fortæller Hans Lund og fortsætter:

- Når vi taler økologi, er god afgræsning altid ekstremt vigtigt, og dyrene skal altid have så meget græs i sig som muligt, mens tiden tillader det. Det kræver planlægning, og når produktionen kører, skal du selvfølgelig også tilse dyrene og passe på parasitter. Men det er en god måde at have landbrug på, og det er stadig noget nemmere end mælkeproduktion, hvor både mennesker og dyr er mere presset.

Hans Lund understreger også vigtigheden i et godt netværk, når du er studeproducent. Erfa-grupper til sparring, nabolandmænd med ledige græsmarker og ikke mindst en god relation til den mælkebonde, der leverer kalvene.

- Vi formidler ofte kontakt mellem kød- og mælkeproducenter, og det giver altid god mening at finde en kollega i nærheden, som kan levere eller aftage kalve. Det handler om at få skabt en aftale om gode krydsningsdyr, som er mere robuste, lettere at få græs i og ikke mindst mere eftertragtet af forbrugerne, slutter han.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Hans Lund Hans Lund Økologirådgiver i ØkologiRådgivning Danmark 25 57 98 63


Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere