Udgivet d. 21-04-2023
Ingen ved, hvor stor den kommende klimaafgift på CO2 i landbruget bliver, men med en udledning på mellem 15-40 tons CO2 pr. hektar, alt efter forholdene, kan der være meget at hente, hvis man vælger at udtage tørvejord til et lavbundsprojekt.
I bestræbelserne på at mindske udledningen af drivhusgasser og kvælstof er der i øjeblikket et stort fokus på udtagning af lavbundsjorde. Som tingene er i øjeblikket, er det den kommende klimaafgift på CO2 i landbruget, der er den helt store joker. Vi ved, at den kommer, men hvor stor den bliver vides ikke, men et lavbundsprojekt vil unægteligt trække regnskabet i den rigtige retning, hvis man har tørvejord.
Karen Thomasen, der er ansat som udtagningskonsulent, opfordrer derfor alle landmænd til at få gennemgået arealerne nu.
- Udtagning af lavbundsjorde er baseret på en frivillig indsats, og lige nu har du muligheden for at tage initiativ, og udpege hvilke arealer der kan bringes i spil. Der er forskellige tilskudsordninger og kompensationsmuligheder ved udtagning af lavbundsjorde, herunder en engangserstatning, køb/salg af jord og jordfordeling, udtaler hun og fortsætter:
- For dig som lodsejer er det naturligvis helt afgørende at få klarhed over, hvad et lavbundsprojekt kan have af betydning.
Hun ønsker ikke at male det helt dystre skræmmebillede af klimaafgiften, som ingen endnu kender “prisen” på. Hun vil dog gerne understrege, at man med al sandsynlighed vil kunne spare en del på bedriftens samlede afgift, hvis man etablerer et eller flere lavbundsprojekter.
Sådan er processen
Men hvordan ser et forløb ud, hvis man gerne vil have undersøgt sine arealer?
Der indledes med en screening af arealerne, for at se, om der er potentiale for at lave et vådområde- eller lavbundsprojekt. Derudover kan det give dig klarhed over konsekvenser, kompensationsmuligheder samt den fremtidige arealanvendelse og tilskudsmuligheder.
- Hvis vi så efter screening vurderer, at der er god ræson i at gå videre med projektet, står vi for at indkalde alle relevante parter til et møde, - det vil sige den ene eller flere lodsejere samt kommunen, siger Katrine Falster-Hansen, der også er udtagningskonsulent.
100.000 ha skal udtages
I følge landbrugsaftalen skal vi udtage lavbundsjord, og landbrugets mål er 100.000 hektar. Det kan lyde af meget arbejde, hvilket det faktisk også er.
- Vi prøver at gøre det så nemt, som det overhovedet er muligt for den pågældende landmand. Og det sker altid med udgangspunkt i den enkelte lodsejers bedrift og vedkommendes ønsker til projektet, siger Anita Hingstman Rasmussen, der er den tredje udtagningskonsulent i SAGRO.
Det er netop nu gratis at få en vurdering af, hvorvidt man har arealer, der er egnet til udtagning. Tag blot fat i udtagningskonsulenterne til en indledende og uforpligtende snak.
Tilmelding til nyhedsbrev