Sådan bør du forholde dig, hvis du har investeret i kryptovaluta

Udgivet d. 13-01-2025

Da flere i landbrugserhvervet ligger inde med væsentlige værdier i kryptoaktiver, er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan skattereglerne er.

Der har i efteråret været flere nyheder vedrørende kryptovaluta. Vestre Landsret har afsagt dom omhandlende tabsfradrag ved salg af kryptovaluta. Derudover har Skattelovrådet på anmodning af Skatteministeren, aflagt rapport, hvor de kommer med deres anbefalinger til, hvordan reglerne for beskatning af kryptovaluta og andre kryptoaktiver fremover skal se ud.

Da kryptovaluta i lang tid har været et ”hot” investeringsområder, ved vi, at også flere i landbrugserhvervet ligger inde med væsentlige værdier i krypto, og her er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan skattereglerne er.

Sådan beskattes krypto

Fysiske personers salg af kryptovaluta, er efter de nuværende regler, som udgangspunkt omfattet af statsskattelovens regler om spekulation. Dette medfører at fortjeneste ved salg af kryptovaluta skal medregnes til indkomsten og at tab kan fradrages heri.

- Gevinst og tab opgøres aktiv for aktiv, for den enkelte afståelse og opgøres som forskellen mellem afståelsessummen og anskaffelsessummen. I tillæg til dette finder FIFO-princippet anvendelse, hvilket betyder at de først anskaffede kryptovaluta også er dem, der afstås først ved et salg, siger Andreas Bødker Pedersen, der er skattespecialist hos SAGRO.

Som eksempel på aktiv-for-aktiv-princippet og FIFO-princippet har Skattelovrådet udarbejdet følgende eksempel:

A erhverver 5 Bitcoins i januar 2023 for 10.000 kr. pr. stk. Derudover erhverver A i februar 1 Bitcoin til 10.000 kr. og yderligere 4 Bitcoins i marts til 20.000 kr. pr. stk. A afstår de 5 Bitcoins, som A har købt i februar og marts i juni til 30.000 kr. pr. stk., og senere de resterende 5 Bitcoins som købt i januar til 5.000 kr. pr. stk. i november. Alle handler finder således sted i samme indkomstår.

 

I ovenstående eksempel er der samlet set tale om en gevinst på 100.000 kr. og et tab på 65.000kr. Netto gevinsten udgør dermed 35.000 kr.

Det er dog ikke muligt i forhold til nuværende praksis at modregne tabet på 65.000 kr. i gevinsten på de 100.000 kr. I dette eksempel vil de 100.000 kr. blive beskattet som personlig indkomst uden arbejdsmarkedsbidrag med op til 52 %. Tabet derimod kan fradrages som et ligningsmæssigt fradrag, hvor fradragsværdien udgør cirka 25 %.

- De nuværende regler er stærkt kritiseret, i det man som kryptoinvester kan risikere at stå med en skatteregning selvom ens handler samlet set er gået i 0 eller endda har givet underskud, siger han.


Eksempel fra domsafsigelse

Ovenstående problematik, hvor tab kun kan fradrages som et ligningsmæssigt, mens gevinsten beskattes som personlig indkomst, var kernen i Vestre Landsret dom den 29. oktober 2024 (sagsnummer BS-59665/2023-VLR).

Sagen omhandlede en kvinde der i 2017 havde haft en fortjeneste på 2.440.560 kr. samt et tab på 338.791 kr. Skattestyrelsen havde forhøjet hendes personlige indkomst svarende til fortjenesten. Ligeledes var hendes ligningsmæssige fradrag blevet forøget med tabet. Kvinden havde nedlagt påstand om at tabet skulle fratrækkes i den personlige indkomst og ikke som et ligningsmæssigt fradrag.

Vestre Landsret kommer i dommen frem til, at der ikke er hjemmel til efter personskatteloven at fradrage tabet i hendes personlige indkomst. Tabet kan derfor kun fradrages som et ligningsmæssigt fradrag.

Vestre Landsrets dom følger dermed Skattestyrelsens praksis for den skattemæssige behandling af tab på salg af kryptovaluta. Dommen er anket til Højesteret.



Forslag til nye regler

Skattelovrådet udkom den 23. oktober med rapporten ”Finansielle kryptoaktiver’’. Rapporten er lavet på anmodning af Skatteministeren, der har bedt om at få belyst og redegjort for reglerne omkring beskatning af kryptoaktiver.

Det forventes at skatteministeren vil fremsatte et lovforslag i begyndelsen af 2025, vedrørende beskatning af kryptoaktiver. Lovforslaget vil bygge på Skattelovrådets anbefalinger i rapporten ”Finansielle kryptoaktiver’’. Der er anbefalingen fra Skattelovrådet at de nye regler først træder i kraft den 1. januar 2026.

Anbefalingerne i hovedtræk

  • Det anbefales at beskatningen af kryptoaktiver fremover skal ske efter lagerprincippet og at gevinst beskattes som kapitalindkomst med op til 43%.
  • Det anbefales at beskatningen af kryptoaktiver fremover skal ske sammen med finansielle kontrakter og beskatningen sker ud fra et samlet beholdningsniveau, hvilket medfører at tab på et kryptoaktiv kan modregnes i fortjenesten på et andet kryptoaktiv.
  • Det anbefales at der indføres regler om kildeartsbegrænsning af tab på kryptoaktiver. Hvis et tab ikke kan udnyttes, fremføres det til næste år.
  • Det anbefales at der indføres regler der kan afhjælpe likviditetsudfordringen, der kan forekomme ved lagerbeskatning. Særligt med tanke på hvor volatilt kryptoaktiver er.
  • Det anbefales at der indføres overgangsregler, i det beskatningen af kryptoaktiver går fra realisationsbeskatning til lagerbeskatning. Det anbefales at anvende kryptoaktivernes oprindelige anskaffelsessum som indgangsværdi

- Samlet set vil Skattelovrådets anbefalinger stille kryptoinvestorer bedre end de nuværende regler, men der har været stor kritik af at lagerprincippet skal finde anvendelse, siger han.

Sådan bør du forholde dig

Hvis du har investeret i kryptovaluta, har skattespecialisten er klart råd:

- Hvis ens kryptoaktiver er steget siden ens køb, vil det som udgangspunkt være fordelagtigt at afvente salg, indtil de nye regler træder i kraft, da gevinsten forventeligt bliver beskattet som kapitalindkomst og ikke personlig indkomst. Dette vil derfor give en skatterabat ved salg af ens kryptoaktiver, siger han og fortsætter:

- Det omvendte gør sig så gældende, hvis ens kryptoaktiver er faldet i værdi. Efter de nye regler bliver tab kildeartsbegrænset således tab kun kan modregnes i senere gevinster. Dette er særligt vigtigt såfremt man har kryptoaktiver, der er faldet i værdi, og man ikke forventer fremover at handle krypto.

Han understreger dog også, at det er svært at komme med konkrete anbefalinger, før vi ved, hvordan reglerne ender med at blive skruet sammen. Derudover er der mange andre forhold end skat, der kan have betydning for kryptoinvestorer beslutning om at sælge eller beholde ens kryptoaktiver.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Andreas Bødker Pedersen Andreas Bødker Pedersen Skattespecialist 76602212

FAKTA:

Der findes ikke en egentlig skatteretlig definition af hvad kryptovaluta er. I Den Juridiske Vejledning er Kryptovaluta defineret på følgende måde:

De måske mest kendte aktiv-typer er fx bitcoins og ether og andre lignende aktiver med samme karakteristika. Aktiv-typen karakteriseres ved, at aktivet alene forefindes elektronisk og har således ikke en praktisk anvendelsesmulighed, som andre formuegoder, som fx et maleri. Aktiverne kan derfor ikke fremvises som et fysisk aktiv eller lægges i en bankboks. Som oftest er aktiverne hurtigt omsættelige, men der kan næppe knyttes nogen særlig veneration hertil.


Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere