Pas på hvis majsen lugter af acetone

Udgivet d. 16-02-2021

Sidste års våde majs kan give problemer især i store majsstakke. I sidste ende går det ud over mælkeydelsen.

Af Ejvin Kortegaard, Afdelingsleder, Kvæg.

I 2020 blev majsen høstet tidligere end de foregående år. Flere steder blev majsen høstet mere grøn og med lavere tørstof-procent, end vi er vant til. Vi har set tørstofprocenter på helt ned til 26–27 %.

I løbet af foråret kan det give problemer med våde majs i den nederste del af siloen. Der kan komme en ubehagelig lugt og en særdeles fugtig ensilage i bunden. Problemet er især udtalt i køresiloer med høje sider, hvor majsens tyngde presser saft ned i bunden af ensilagen. Her skabes gode betingelser for en forkert gæring. I daglig tale kalder vi dette for en alkohol-gæring.

Man er ikke i tvivl om, at der er noget galt, når det sker. Tager du en håndfuld af majsen fra de nederste 50 cm og lugter til det, vil det rive i næsen.  Det lugter grimt lidt ligesom acetone og er ret gennemtrængende.

Snigende problem

Problemet kan sagtens opstå, efter at man har brugt af ensilagen i lang tid. Det kan komme snigende i løbet af de næste måneder. Derfor skal du holde øje med ensilagens kvalitet. Det skal være fast praksis at lugte til den nederste del af majshelsæden i siloen.

Lugter den dårligt, skal man gøre noget med det samme. Ellers går det hurtigt ud over køernes ædelyst. Majs, der lugter af acetone, kan ødelægge hele foderrationen. Det betyder, at køerne optager mindre energi og derfor falder i mælkeydelse. Det kan også ramme reproduktionen.

Selvom problemet er alvorligt, er alkoholgæring som udgangspunkt ikke et problem for køernes sundhed. Alkoholen kan nemt omsættes i vommen.

Vi har dog i nogle besætninger, hvor der blev fodret med en sådan våd majs i en længere periode, oplevet øget forekomst af diarré.

Det kan du gøre

Hvis du har en silo, hvor der kommer denne gennemtrængende lugt fra, kan du gøre følgende:

  • Majsen, der lugter, tages ud af stakken og luftes på silobunden i nogle timer indtil lugten er minimeret. Derefter kan det blandes i rationen til køerne.
  • Reducere majsandelen i rationen indtil stakken er opbrugt.
  • Du kan sortere groft i stakken og give den nederste del af majsen til kvierne. De vil godt æde det, når den kun udgør en mindre del af deres ration.
  • Virker de forrige tiltag ikke, må stakke opgives. Her kan du forsøge at afsætte den dårlige del af majsen til biogas.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Ejvin Kortegaard Ejvin Kortegaard Chef, Kvæg 76 60 23 51 25 57 98 69


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere