Og den optimale gødning til hestebønner er…

Udgivet d. 30-03-2023

Forsøg med både placeret og bred-spredt gødning i JB 1-jord viser, at der god ræson i at placere gødningen i forhold til at optimere sit dækningsbidrag.

Generelt kan placeret kunstgødning være effektivt for at øge afgrødens vækst og udbytte, da det giver planterne adgang til de nødvendige næringsstoffer tæt på deres rødder. Det kan være særligt vigtigt i sandet jord. Og nu viser forsøg, at fordelen ved placeret gødning også kommer hestebønner til gode. 

Planterådgiver Eva Tine Engelbreth har lavet forsøg med forskellige typer af PK-gødning med hjælp fra Ytteborg, og her var resultaterne ikke til at tage fejl af. 

- Man kan sige, at vinderen blev placeret gødning på alle parametre, når man sammenligner med udbytter fra forsøg, hvor vi har varieret flere forskellige parametre, siger hun.

Lad os se nærmere på resultaterne. 

Placeret vs. bredspredt

Generelt er tommelfingerreglen, at man skal have et udbytte over 50 hkg pr. ha, førend der er en god økonomi i at avle hestebønner. Men hvordan rammer man det optimale punkt ift. merudgifter til gødning vs. ekstraudbytte? 

I 2022 lavede Eva Tine Engelbreth forsøg med forskellige typer gødning, som både blev placeret og bredspredt. Forsøget var et enkelt forsøg på landsplan med de typiske fire gentagelser for, at det kunne være statistisk redeligt, og det er kun udført det ene år. Det er skete hos Lars Schelde i Karstoft på vandet JB 1-jord.

I forsøgsparcellen med ingen gødning gav hestebønnerne knap 57 hkg pr. ha, hvilket er et meget fint resultat. 

- Derfor burde alle parcellerne i princippet som minimum have givet 57 hkg pr. ha, men det skete ikke. Faktisk var det kun var den placerede gødning, der kom over de magiske 57 hkg pr. ha. Dog med den undtagelse, at bredspredt NPK 0-4-21 også akkurat kom over spærregrænsen, siger Eva Tine Engelbreth og henviser til figur 1 (Gødning placeret, bredspredt før og efter såning).

Resultaterne med placeret gødning bakkes op af resultater fra England, hvor man forsøgte sig med placeret fosfor ved forskellige bælgfrugter, herunder ærter. Når de blev sået i på Yorkshire-egnen i februar, er temperaturen typisk omkring 5º C. En så lav temperatur kan hæmme fosforoptaget hos afgrøden, og derfor giver det store resultater, når den har fosfor tilgængeligt lige ved rødderne. Konklusionen blev også, at placeret fosfor kan hæve udbyttet med op til 17 %. 

- Det overrasker mig ikke. Nu har de ganske vist kun forsøgt sig med fosfor, som - ligesom i mit forsøg - var placeret. For uanset om der er høje eller lave fosfortal, er problemet ifølge den engelske artikel, at kun
5-15 % af den tilførte fosfor bliver anvendt af planterne. Bliver gødningen bredspredt, er der endnu længere til fosforen for rødderne, og dermed udnyttes fosforen endnu ringere. Så det, der egentligt er vigtigt, er at finde ud af, hvordan vi får planterne til at udnytte fosforen endnu bedre ud over at placere den, siger hun. 

 

 

For at kunne sammenligne udbytter, skal man trække gødningsprisen fra. Netop gødningspriserne har været på en større rutchebanetur det sidste års tid – og mest opad, men nu lader det til, at priserne lige så stille falder igen, så det bliver lidt sjovere at regne på dækningsbidreaget.

I 2020 og 2021 lavede Eva Tine Engelbreth forsøg med forskellige gødningstyper, som alle blev placeret. Forsøgene blev alle lavet på vandet sandjord af typen JB1, og det var også hos Lars Schelde Jensen i Karstoft.

- Tager vi resultaterne for 2021 og trækker udgifterne til gødning fra, viser de også, at placeret NPK 0-4-21 kommer ud som vinder, siger Eva Tine Engelbreth. 

Det ses på figur 2, som viser udbyttet i hkg efter, at gødningsprisen er trukket fra. I 2021 var udbyttet for ”ingen gødning” knap 68 hkg pr. ha, og med placeret 525 kg NPK 0-4-21 var udbyttet 76 hkg pr. ha. 

Det vil sige, at man fik et udbytte, der var 11 % højere - efter at gødningsprisen var trukket fra. Udbyttet før gødningsomkostningerne var trukket fra, var 82,5 hkg - altså 17 % højere end udbyttet i den ugødede parcel.

- Så den magiske grænse ligger omkring en tildeling på 525 kg pr. ha med NPK 0-4-21 i dette forsøg. Kommer man højere op, giver det ikke noget nævneværdigt ekstraudbytte set i forhold til ekstraudgiften, siger Eva Tine Engelbreth. 

Resultaterne året før havde samme tendens, nemlig at 0-4-21 gav det højeste udbytte i 2020, jf. figur 3, som viser sammenligning af udbytter i 2020 og 2021 med placeret gødning. 

Det skal pointeres, at der kun findes disse forsøg fra Karstoft og altså ingen andre på landsplan fra disse år. 

- Der er lavet forsøg tidligere med gødning til hestebønner, bare på lerjord. Og der ser man ikke nær så høje merudbytter ved tilførsel af gødning, hvilket kan skyldes, at de stærkere jordtyper bedre holder på næringsstofferne, siger hun. 

 

 

Hvorfor er 0-4-21 bedre end de andre? 

NPK 0-4-21 indeholder fosfor, kalium og svovl. Hvilket er en rigtig god madpakke til hestebønnerne. De fikserer som bekendt selv kvælstof, hvorfor det ikke er nødvendigt at tildele dette næringsstof. 

Dette selvfølgelig under forudsætning af, at dens rodnet fungerer godt. Det er her, fosfor og kalium blandt andet kommer ind i billedet.

Fosfor fremmer netop rodvæksten. Det er også vigtigt for frødannelsen og frugtbarheden. Kalium er vigtigt for at regulere vandbalancen i planten og hjælper også med at øge plantens vækst og frugtbarhed. Og begge hjælper derfor også til at øge plantens modstandskraft mod stress og sygdom. Ved at placere gødningen i jorden, giver man planten rigtig gode vækstbetingelser. 

- Gødningen er meget vigtig til hestebønnerne – det vidste vi jo godt, og nu er det også eftervist med placeret gødning, men der er også mange andre faktorer, der spiller ind for, at man avler godt i hestebønner, herunder høj pH-værdi i jorden, tidlig såning, rettidig ukrudtsbekæmpelse og ikke mindst rettidig vanding, siger Eva Tine
Engelbreth.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Eva Tine Engelbreth Eva Tine Engelbreth Planterådgiver 96 29 66 40 21419508


Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere