Udgivet d. 08-04-2021
Holger Lundgaard Madsen valgte et anpartsselskab med medarbejder og sønner
Forrige år så Holger Lundgaard Madsen muligheden for at føje en ekstra gård til bedriften. Men sådan en ekspansion gav et akut behov for mere ledelseskraft!
- Jeg ville ikke risikere, at det herhjemme blev forsømt.
For mig er det vigtigt at holde effektiviteten og styre omkostningerne på hver enkelt enhed. Jeg havde sådan set nok at gøre med Mægbæk, forklarer Holger, der har ejet og drevet sit landbrug siden 1994.
I andre brancher er det meget almindeligt med flere ejere, og det er Holger inspireret af.
- For mig er selvejet ikke helligt. Min filosofi er, at hvis kagen er blevet større, så vil jeg gerne dele, siger han. Derfor bad han SAGROs selskabsteam om at finde en ny organisation.
Ren business
- Det er ren business for mig. Vi skal gøre det, der er mest optimalt for virksomheden. Vi taler jo ikke om en fædrene gård, så der er ingen følelser i det her, forklarer han.
Modellen, som selskabsteamet anbefalede, er nu realiseret. Derfor er anpartsselskabet Herup etableret med en fordeling, hvor Holger Lundgaard ejer 60 %. Som medejer og driftsleder i selskaber finder man René Bonde Sunesen, der ejer 10 % af virksomheden. Dertil kommer Holgers 3 sønner, der ejer hver 10 % af selskabet. Ingen af de 5 har skudt penge i selskabet, som Holger hæfter for.
De 3 sønner er alle engagerede i landbruget. Den ene driver et selvstændigt, personligt ejet landbrug i nærheden, den anden læser på ingeniørstudiet, og den tredje er under uddannelse til landmand.
Sønner med ved bordet
- De er alle 3 landbrugsinteresserede, så det er sjovt for mig at have noget sammen med drengene, fortæller Holger. Ved de 4 årlige bestyrelsesmøder i det nye anpartsselskab gør det en stor forskel at have de tre sønner med ved bordet.
- De unge ser meget få begrænsninger, siger Holger, og måden han siger det på, mere end antyder, at de unges deltagelse giver møderne og beslutningerne et særligt drive. Og der er alle mulige ideer om fremtiden og fremtidige samarbejdsformer om markdrift og meget andet i spil.
For Holger er det meget bevidst, at sønnernes engagement i anpartsselskabet ikke skal forhindre, at de får deres eget.
Han overtog heller ikke selv sin fars gård, da han og Kirsten Mette blev selvstændige i 1994. Parret købte deres egen gård. På samme måde har den ældste søn, Christian, som 25-årig, sidste år købt en nabogård.
- Det er godt at få prøvet kræfterne af på egen hånd og selv bygge en egenkapital op. Vi hjalp ham da i gang, men startkablerne er hevet af nu, konstaterer Holger Lundgaard Madsen tilfreds.
Medarbejder blev medejer
Ved at invitere den daværende medarbejder på Mægbæk, René Bonde Sunesen, til at være medejer i Herup ApS, fik Holger en mand, der kan tage ledelsesansvar. René overtog alt, hvad der har at gøre med personaleledelse og daglig drift af Herup ApS, der er en ren slagtesvineproduktion med 25.000 grise.
- René er en mand, der hver dag gør sit bedste. Han er meget dedikeret, siger Holger som forklaring på, at valget faldt på René.
At lede og have ansvar er ikke nyt for René. I 10 år var han selv selvstændig landmand med en svineproduktion, men under finanskrisen lukkede han ned.
- Vi fik solgt på en fin måde, og nu har jeg også prøvet andre brancher. Jeg har oplevet, hvordan det er bare at være et nummer i et stempelur. Det her er et nyt eventyr, og jeg er glad for igen at få lov at lede. Jeg elsker udfordringen med at få det bedste ud af en produktion, forklarer René.
- Ja, du bliver ved, til et problem er løst, lyder det anerkendende fra Holger.
Hver sit holdingselskab
Anpartshavere i Herup ApS. har hver sit holdingselskab, i den forstand at René har sit eget, mens Madsen-familien har et fælles. Det betyder, at når virksomheden bliver så solid, at den giver udbytte, kan de to parter investere individuelt og helt efter eget ønske.
På længere sigt giver anpartsselskabsmodellen også mere fleksibilitet i forhold til, hvad der skal ske, når der engang skal generationsskiftes.
- Det har været fantastisk at bruge SAGRO omkring de strategiske ændringer. Vi har skullet tage mange beslutninger det seneste par år. Vi har etableret anpartsselskabet, bygget nye stalde og købt ejendomme. Det har været SÅ godt med nogle kompetente fyre på sidelinjen, understreger Holger.
René er enig:
- Niels Erik Madsen og Niels Peder Søgaard er gode til at forklare tingene, og der er blevet taget hånd om beslutningerne, supplerer han.
Vi hjælper dig med at træffe de rigtige valg
SAGRO oplever en stærkt stigende interesse for selskabsdannelse. Mange nuværende og nye kunder ønsker at drøfte mulighederne, og det er værdifuldt for den enkelte at nå frem til en afklaring.
Alene i januar var SAGRO med i mere end 20 selskabsstiftelser, og den tendens ser ud til at fortsætte.
Det giver spændende arbejdsopgaver for de 11 selskabs- og skattespecialister, som SAGRO har samlet i et team. Her opsamles erfaringer og viden fra de mange forskellige modeller og konstruktioner, der nu er omsat til virkelighed.
Selskaber kan være vejen videre til udvikling af dit landbrug, hvad enten du har brug for ekstern finansiering, vil lave generationsskifte, vil fastholde en vigtigt medarbejder med en andel af virksomheden, vil udvide med entreprenørvirksomhed, maskinstation eller noget helt andet.
For nogle vil den rigtige løsning være en koncernstruktur med holdingselskaber, for andre en investormodel eller noget helt tredje.
Brug selskabsteamet, så du får fundet den helt rigtige løsning.
Tilmelding til nyhedsbrev