Meget nysået korn er druknet - hvordan klarede din jord det ekstreme vejr?

Udgivet d. 03-10-2024

 

 

Blot to-tre uger inde i den nye vækstsæson er en del landmænd allerede blevet slået tilbage til start.

Det vilde regnvejr sidste fredag satte store dele af landskabet under vand, og specielt Sydvestjylland og specifikt Esbjerg-området blev ekstremt hårdt ramt.

- Der er enorme regionale forskelle på, hvor slemt det gik, og selv fra ejendom til ejendom er der stor forskel. Men de lavtliggende og i forvejen våde jorde er virkelig blevet hårdt ramt. De højtliggende marker har omvendt klaret det uden større problemer og er tørret op igen. Det er i sådan en situation man får svar på, hvor god ens jord er til at klare den slags ekstrem-vejr, siger Finn Poulsen, der er planterådgiver ved SAGRO.

Der er stadig kartofler i jorden, og omkring en tredjedel af majsen står stadig på markerne.

- Der en reel risiko for, at jorden på de lavtliggende marker aldrig bliver tør nok til at køre på, så man kan høste kartofler. Og de er ikke skindfaste endnu, så man kan ikke bare høste nu og gemme dem endnu, så det er ganske alvorligt, siger Finn Poulsen.

Nysåning i vente
Alvorligt er det også for de mange landmænd, der har taget hul på den nye vækstsæson og har sået i september.

- Kornet er spiret derude på markerne, men på lavtliggende marker, der måske stadig står under vand her en uges tid efter regnen, får det konsekvenser. Det er svært at nå at så igen nu, når jorden er så våd, så landmanden i stedet må satse på nysåning til foråret. Generelt kan man sige, at rug klarer sig dårligere end hvede i sådan en situation, siger Finn Poulsen.

Og det ekstreme vejr er noget, som de danske landmænd nok må indstille sig på.

- Hvis jeg tænker 20 år tilbage, så fornægtede 19 ud af 20 landmænd klimaforandringer, og i hvert fald at landbruget selv var en del af årsagen. I dag erkender 19 ud af 20, at der er klimaforandringer, og at vi nok også spiller en rolle i det. I hvert fald er vi nødt til at forholde os til, at klimaet og vejret ændrer sig. Vi må indstille os på, at ekstremer som tørke, storme og voldsom nedbør bliver mere normale, siger Finn Poulsen.

Han opfordrer landmænd med våde marker til at få tjekket drænsituationen og meget gerne give SAGROs ekspert på området, planterådgiver Jens Kristensen, et kald. Han og teamet i Panter og Miljø- miljøafdeling kan blandt andet digitalisere dine drænkort, så de bliver tilgængeligt på din telefon i programmet Farmtracking.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Finn Poulsen Finn Poulsen Planterådgiver 76 60 23 91 25 57 98 82

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Jens Kristensen Jens Kristensen Afdelingsleder, Salgsafgrøder 76602337 20153547

Det er svært at nå at så igen nu, når jorden er så våd, så landmanden i stedet må satse på nysåning til foråret.

Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere