Lovforslag lægger op til skattelettelser og afgiftsændringer

Udgivet d. 03-02-2021

Den grønne skattereform indebærer en række skattelettelser for erhvervslivet samt en række fremtidige afgiftsstigninger. Bliv klogere på aktuelle lovforslag.

Foreløbig er der tale om lovforslag, men forslagene må forventes fremsat og vedtaget inden for den nærmeste fremtid. SAGRO Regnskab har herunder samlet nogle af de lovforslag, der kan være relevante for landmænd med flere.

Midlertidigt investeringsvindue: 116% afskrivning på ny traktor

For at styrke særligt mindre virksomheders lyst til at investere i nye og grønne aktiver lægger et nyt lovforslag op til at forhøje grænsen for, hvornår maskiner, inventar m.v. kan straksafskrives. Derudover lægger lovforslaget op til at øge afskrivningsretten ved køb af nye driftsmidler.

I ”Lovforslaget af 18. december 2020”, som det hedder, foreslås det, at grænsen for straksafskrivning bliver forhøjet fra 14.400 kr. til 30.000 kr. Det vil indebære, at landmænd og mange andre kan fratrække anskaffelsessummen for maskiner, inventar m.v. op til 30.000 kr. allerede i anskaffelsesåret. Forhøjelsen foreslås at gælde for aktiver, erhvervet efter den 23. november eller senere.

Endvidere foreslås det at indføre et midlertidigt investeringsvindue, således at virksomheder og selskaber kan vælge at afskrive på 116% af anskaffelsesprisen for fabriksnye maskiner, inventar m.v.

Investeringer, som man vælger at straksafskrive, er ikke omfattet af forslaget om forhøjet afskrivningsgrundlag.

Det er foreslået, at investeringsvinduet ikke skal omfatte maskiner, der drives eller kan drives af fossile brændstoffer. Dog vil alle køretøjer med nummerplade, herunder traktor, blokvogn og varebil, være omfattet af adgangen til øget afskrivning.

Fradraget gælder tillige fabriksnye maskiner uden motor (plov, såmaskine, m.v.).
Driftsmidler, der både anvendes erhvervsmæssigt og privat, og personbiler er ikke omfattet af forslaget.

Investeringsvinduet er ifølge lovforslaget også gældende for anskaffelse af udlejningsdriftsmidler, dog kan udlejningsdriftsmidler ikke afskrives i anskaffelsesåret.

Investeringsvinduet foreslås at være gældende for aktiver, der erhverves fra og med den 23. november 2020, indtil udgangen af 2022, hvorfor lovforslaget forventes at træde i kraft hurtigst muligt.

Håndværkerfradrag og servicefradrag

BoligJobordningen, også kendt som service- og håndværkerfradrag, giver fradragsret for visse typer private udgifter til service- og håndværkerydelser. Ordningen har til formål at støtte serviceerhvervet og fremme private grønne investeringer.

I ”Lovforslaget af 22. december 2020” er der lagt op til at forøge fradraget, så de fradragsberettigede udgifter til serviceydelser hæves fra 6.500 kr. til 25.000 kr. per person, og de fradragsberettigede udgifter til håndværkerydelser hæves fra 12.800 til 25.000 kr. per person. Derudover er der lagt op til at hæve fradragsværdien af fradrag for serviceydelser fra omkring 26% til 35%.

Ægtefæller og samlevende med fælles økonomi har ret til hver sit fradrag, dog ikke for samme udgift. De kan således opnå et samlet fradrag på 100.000 kr. for 2021.

Fradraget kan opnås for arbejde vedrørende helårsboliger eller fritidsboliger. For helårsboliger er det uden betydning, om du bor på ejendommen som ejer, lejer eller andelshaver, når blot du har fast bopæl på ejendommen. Dog skal du som lejer eller andelshaver have individuel råderet over den del af boligen, hvor arbejdet udføres.

For at der kan opnås fradrag for arbejdslønnen, er det en betingelse, at virksomheden er momsregistreret. For arbejde i form af rengøring, vinduespudsning, børnepasning og almindeligt arbejde må arbejdet dog tillige være udført af en privatperson i det omfang, der er udfyldt og underskrevet en såkaldt serviceerklæring. Du kan læse mere om erklæringen her.

Det er afgørende for fradragsretten, at betalingen for ydelsen sker via en elektronisk betalingsform, herunder bank, netbank, mobilepay eller kortbetaling, samtidig med at det skal indberettes til Skattestyrelsen.

Der gælder tilsvarende regler for ejendomme beliggende i udlandet

Hvilke service- og håndværkerydelser, der er omfattet af BoligJobordningen, kan ses her.

Stramninger på vej ved virksomhedsoverdragelse

”Lovforslaget af den 22. december 2020”, fremsat af skatteministeriet, har til formål at hindre utilsigtet udnyttelse af reglerne i forbindelse med overdragelse af en virksomhed med succession i virksomhedsordningen.

Lovforslaget får betydning for dem, der ønsker at overdrage deres virksomhed til nærtstående som eksempelvis ægtefæller, børn og børnebørn.

Med de nuværende regler har finansielle aktiver kunnet holdes udenfor en forholdsmæssig beregning ved en virksomhedsoverdragelse i virksomhedsordningen. Derfor har hele opsparingen i virksomhedsordningen kunnet overføres til nærtstående.

Det foreslås at ændre reglerne, således at en selvstændigt erhvervsdrivende, der anvender virksomhedsordningen, ved overdragelse af en virksomhed, en del af en virksomhed eller en del af flere virksomheder til nærtstående alene kan overdrage en andel af det opsparede overskud, der svarer til de overdragede aktiver og passiver (kapitalafkastgrundlaget), altså en forholdsmæssig beregning.

Har du større indestående eller værdipapirer, herunder også andelshaverkonti, vil du efter lovforslaget ved salg med succession blive beskattet af en andel af det opsparede overskud.

En tilsvarende regulering foreslås tillige, når en virksomhed overtages i forbindelse med død.

Det foreslås, at loven har virkning fra fremsættelsestidspunktet, og også denne lov forventes derfor vedtaget hurtigst muligt.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Søren Laursen Søren Laursen Økonomirådgiver 96 29 66 51 29 49 68 49


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere