Udgivet d. 20-09-2017
"Danmark er ikke det bedste sted, hvis man vil producere fødevarer bæredygtigt." Tom Axelgaard lægger op til diskussion med Karen Hækkerup om fødevareproduktion.
Tekst: Lilli Snekmose, redaktør
Tom Axelgaard er landmanden fra Outrup, der tidligt valgte at teste, hvordan mulighederne for at drive landbrug i udlandet egentlig er. Nu er det næsten 25 år siden, han sammen med en gruppe danske landmænd købte et tidligere statskollektiv i Polen - og herfra er tingene bare vokset og vokset.
I dag er Tom Axelgaard medejer og direktør for selskabet Axzon, der står bag fødevareproduktion i Polen, Ukraine og Rusland i en størrelsesorden, så omsætningen i 1. halvår af 2017 kom meget tæt på 1 mia. kr. Produktionen omfatter 30.000 ha, 42.000 årssøer med fuld slagtesvineproduktion og eget slagteri.
- Det giver rigtig god mening at have landbrugsproduktionen dér, hvor markedet er, konstaterer Tom Axelgaard, der samtidig stiller spørgsmålstegn ved, om det er logisk, at Danmark har en svineproduktion, hvor 85% eksporteres.
- Jeg har meget stor respekt for danske svineproducenter, og det er meget inspirerende resultater, der er opnået inden for effektivitet, dyrevelfærd og medicinforbrug, men produktionen er en høj belastning for en lille enklave, som Danmark er set med globale øjne, mener han.
Politikere blander sig for meget
Desuden er der den store ulempe i Danmark, at politikere efter Tom Axelgaards opfattelse har alt for stor indflydelse på fødevareproduktionen, og han er stærk modstander af, at økologi og ekstensivt landbrug promoveres og fremelskes af mange partier.
- På den måde kan vi slet ikke producere de fødevarer, verden har brug for, og hvis mere produktion kommer på friland kan vi slet ikke styre sygdomme og CO2-udledning, mener han.
Se mod udlandet!
- Jeg efterlyser, at flere danske landmænd kikker mod udlandet og ser mulighederne for mere albuerum og en mere bæredygtig produktion - såvel økonomisk, klimamæssigt og ressourcemæssigt. For Axzon er det eksempelvis en klar fordel at producere i lande, hvor der er et stort kornoverskud, fortæller han.
Interesserede kan opleve Tom Axelgaard i debat med Karen Hækkerup, der er direktør i Landbrug & Fødevarer ved et arrangement i Esbjerg næste mandag.
Tom Axelgaard diskuterer fødevareproduktion mandag den 25. september med direktør for Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup.
Debatten er arrangeret af Sydvestjysk Landboforening og foregår hos SAGRO, John Tranums Vej 25, 6705 Esbjerg Ø kl. 19.00.
Alle interesserede er velkomne, og landboforeningen er vært ved kaffen. Tilmelding på tlf. 8080 2040 er dog nødvendig.
Tom Axelgaard er bosat på Axzons landbrug i Ukraine, men har gennem alle årene opretholdt en base i Outrup, hvor han driver et konferencecenter, samt et badehotel ved Henne Strand.
Tilmelding til nyhedsbrev