Hvem vil købe en spritny malkekarrusel?

Udgivet d. 07-06-2018

Henrik Hedevang Haahr fik en 40 pladsers malkekarrusel leveret i foråret – men har besluttet ikke at stille den op.

Karrusellen har 40 pladser og er lidt speciel, derved at køerne malkes fra det indvendige af karrusellen. Det giver malkerne et godt overblik, og karrusellen bliver mere kompakt og kræver ikke så meget plads. Nu skal Henrik finde en køber!

Tekst: Lilli Snekmose

Pakket væk under sort plastik står en fabriksny malkekarrusel til 1,4 mio. kr. på Midtgård nær Ølgod og venter på at blive solgt. Det er resultatet af en fejlslagen disposition, men ejeren, Henrik Hedevang Haahr, ryster ikke på hånden.

- Jeg er klar over, at jeg kommer til at tabe penge på den handel, men jeg skal nok få malkekarrusellen solgt. Der har allerede været interesserede fra Tyskland og Holland.

Valgte robotter i stedet

Set udefra kan det virke hovedløst at sætte køb og byggeri af et nyt malkecenter i gang – for så undervejs at ombestemme sig til at fortsætte med robotmalkning. Men der er en god forklaring, og den fik Henrik lejlighed til at give de cirka 140, der onsdag aften deltog i SAGRO Kvægs bedriftsbesøg på Midtgård.

Her forklarede Henrik, hvordan han ved at sadle om og fortsætte med robotter kan tjene det samme, som hvis han investerede 15 mio. kr. i det nye malkecenter. Og så vil der endda være 500.000 kr. om året til at bruge på vedligeholdelse – og det beløb overstiger langt det, han forventer at bruge.

Forbistret stærkt

Han overtog Midtgård 1. januar 2017, blandt andet med støtte fra Vækstfonden. Og planen med den nye malkestald udsprang af, at Henrik ingen erfaringer havde med robotter, hvorimod han kunne dokumentere fine driftsresultater fra en malkestald.

- Det hele gik så forbistret stærkt, for da først tidsplanen var lagt, skulle produktionen af platformen til malkekarrusellen faktisk sættes i produktion straks, fortæller han.

Siden trak det længe ud med en byggetilladelse fra Varde Kommune, og langvarige forhandlinger om en byggepris forhalede også projektet. Samtidig gik tiden, og produktionsresultaterne med robotterne var gode. Ydelsen blev hævet fra 11.000 kg til godt 12.000 kg pr. ko, så det gav ro i maven i forhold til, at "manden godt kunne passe en robotbesætning", som Henrik selv fortæller.

Beholder koantal

De tre af gårdens syv robotter var dog tjenlige til udskiftning, og for en udgift på 1,5 mio. kr. blev de skiftet ud med to nye Lely-robotter.

Den store masterplan om det nye malkecenter og en udvidelse af koantallet fra 430 til 500 blev altså opgivet.
Selvom det betød et farvel til 3,9 mio. kr. i lån til byggeriet fra Vækstfonden – og at den leverede malkekarrusel nu skal sælges – så ærgrer det ikke Henrik.

- Det vigtigste er, at med den her beslutning får jeg en bedre økonomi. Jeg får den indtjening, jeg har budgetteret med – uden at jeg bliver belastet af en gæld på yderligere 15 mio. kr., konkluderer han.

Henrik har været gårdejer i 1½ år - en tid med store beslutninger.

Lisbeth Tønning fra SAGRO Miljø var en af rådgiverne, der kom med oplæg. Lisbeth fortalte om de nye muligheder i husdyrloven.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere