Formændene bag SAGROs ejerforeninger: Aftalen giver tryghed og udviklingsmuligheder for landbruget

Udgivet d. 26-06-2024

De fire formænd for ejerforeningerne bag SAGRO er enige om, at den nye aftale er landet godt og giver muligheder for det danske landbrug. Nu er ventetiden og uvisheden afløst af rammer og langsigtede planer.

 

Glæde og lettelse.

Det er de ord, der går igen hos de fire formænd for ejerforeningerne bag SAGRO, efter at parterne i den grønne trepart mandag aften præsenterede en ny aftale.

Aftalen skal være med til at sikre, at Danmark når i mål med den nationale ambition på klimaområdet, og her kommer landbruget til at spille en meget central rolle.

- Jeg og garanteret mange andre landmænd har haft ondt i maven på grund af uvisheden om, hvad det her ville ende med. Nu ligger aftalen her, og jeg er lettet og glad, for det er en fin aftale. Den rækker langt frem i tiden, og det er det, vi har brug for. Vi skal vide, hvordan vores landbrug bliver reguleret, og det har vi nu, siger Kristian Gade, der er formand for Holstebro Struer Landboforening.

Favner bredt
Hans formandskollega i Herning-Ikast Landboforening, Leif Hølledig Nørgaard, hæfter sig også ved, at aftalen favner bredt.

- Aftalen håndterer mange elementer på én gang. Det gør den på sin vis kompleks, men samtidig sikrer den helhedsplanlægningen, så vi nu ikke skal håndtere vandmiljø, biodiversitet osv. hver for sig, men nu har fået det hele sammentænkt, siger Leif Hølledig Nørgaard.

Jysk Landboforening er den største forening bag SAGRO, og her har formand Niels Laursen også ja-hatten på.

- Der er nu styr på rammerne i lang tid frem, og det er rigtig godt både for den nuværende og kommende generation af landmænd. Det var én af de ting, vi havde brug for at få på plads i aftalen, så det glæder jeg mig over, siger Niels Laursen.

Moderne arealforvaltning
Èt af benene i aftalen er en moderne arealforvaltning, der skal understøtte en mere bæredygtig og multifunktionel arealanvendelse. Det taler lige ind i det arbejde, som landbrugsorganisationerne er godt i gang med igennem partnerskaber med kommuner og andre interessenter.

- Aftalen bakker op om den store indsats, som landbruget og de grønne organisationer i fællesskab prioriterer i vores landsdel. Nu bliver det spor yderligere styrket, og det ser vi frem til, siger Peter Jørgen Kock, formand for Familielandbruget VEST-Jylland, der er den fjerde ejerforening bag SAGRO.  

Enslydende sender de fire formænd en stor tak til Søren Søndergaard og hele holdet ved Landbrug & Fødevarer. Der er ydet en enorm indsats, som har sikret faglighed i aftalen, og som giver den enkelte landmand mulighed for at agere herefter.

 

 

De fire formænd i ejerforeningerne bag SAGRO, Peter Jørgen Kock, Kristian Gade, Niels Laursen og Leif Hølledig Nørgaard, glæder sig over aftalen.

Fakta

Det er formanden for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, der har været landbrugets stemme ved forhandlingsbordet. Her kan du læse hans første officielle udtalelse om aftalen. 

Aftalens hovedpunkter

Reduktion af CO2e-gasser for 1,8 millioner ton i 2030.

Afgift på CO2-udledning fra husdyr på 300 kroner pr. ton fra 2030 og 750 kroner pr. ton fra 2035 med et bundfradrag på 60 procent.

Rejsning af 250.000 hektar skov.

Etablering af Danmarks Grønne Arealfond på omtrent 40 milliarder kroner.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere