Udgivet d. 01-06-2017
SAGRO-rådgivere skal hjælpe landmænd med kollektive frivillige indsatser for at reducere mængden af kvælstof
To af SAGROs rådgivere, Karen Thomasen og Anne Robenhagen Ravnshøj er blevet ”oplandskonsulenter”
De skal gennem de næste to år sikre frivillige kollektive indsatser i oplandet til fjordene, så udledningen af kvælstof begrænses.
Det er en forudsætning for fødevare- og landbrugspakken, at landmændene ved at lave frivillige kollektive indsatser som vådområder og ved at plante ny skov leverer en reduktion i udledningen af kvælstof.
Det skal opnås gennem en lokalforankret dialog mellem landmænd, landboforeninger, kommuner og andre interessenter.
Med Fødevare og landbrugspakken (FLP) skal der gennemføres en række konkrete initiativer, herunder et ny form for miljøregulering af landbruget. Det skal ruste fødevare- og landbrugserhvervet til skabe vækst og beskæftigelse i hele Danmark i samspil med natur og miljø.
Fremtidens miljøregulering skal målrettes og baseres på en vurdering af det lokale behov for indsats. På den måde sikres det, at indsatsen gøres dér, hvor der er brug for den.
De kollektive indsatser ventes at kunne reducere 3.450 tons af de i alt 13.000 tons, der er indeholdt i fødevare- og landbrugspakken.
Hjælp til etablering
SAGROs rådgivere skal blandt andet gennem opsøgende aktiviteter facilitere placering af minivådområder, hvor der er et indsatsbehov for reduktion af kvælstoftilførslen til vandmiljøet. Oplandskonsulenterne sikrer en tidlig og kontinuerlig dialog mellem landmænd, landboforeninger og kommuner om udlægningen af minivådområder. Det kan blandt andet ske gennem møder hos den enkelte lodsejer eller som visions- og
inspirationsmøder.
SAGROs rådgivere skal samtidig bistå lodsejeren i ansøgningsprocessen ved tilskud til etablering og evt. forundersøgelse af minivådområder. Hensigten er at fremme etablering af minivådområder ved at mindske lodsejerens økonomiske og praktiske byrder i forbindelse med ansøgning.
Der er afsat 20 mio. kr. årligt i 2017 og 2018.
Tidsplan:
Juni 2017 – februar 2018:
Bistand til lodsejere ved screening, placering og forundersøgelse af minivådområder. Orientering om tilskudsmuligheder for øvrige kollektive virkemidler.
Februar 2018 – sommer 2018:
Tilskudsordning for minivådområder åbnes, og oplandskonsulenter bidrager til ansøgninger og koordinering af indsats.
Sommer 2018 – 2021:
Fortsat understøttelse af effektiv udrulning af minivådområder samt koordinering med øvrige kollektive virkemidler – herunder især vådområdeindsatsen.
Tilmelding til nyhedsbrev