Bæredygtighed og trivsel i generationsskiftets tegn

Udgivet d. 07-01-2025

Èn af landets største producenter af økologiske grise er gået i gang med processen om et generationsskifte.

I det sneklædte landskab sydvest for Holstebro møder vi Bertel Hestbjerg og Marianne Fløe Hestbjerg, som står midt i overvejelserne om et generationsskifte. Sneen knirker under fødderne, mens tre store søer gryntende roder i jorden mellem poppeltræerne med deres pattegrise.

Sneen, som dyrene ikke tidligere har oplevet, gør dem mere urolige end normalt, fortæller Bertel.

 

En familiegård med historie og visioner

St. Hestbjerg er en gård med stolte rødder tilbage til 1623. Bertel og Marianne repræsenterer den 15. generation, og de har igennem 30 år opbygget en af landets største økologiske griseproduktioner med 1.200 søer fordelt på flere ejendomme. Produktionen foregår bæredygtigt og med stor fokus på trivsel for både dyr og ansatte.

 

"Vores mål har været at tænke bæredygtighed ind i hele produktionskæden," forklarer Bertel. "Fra etablering af poppelbælter, som grisene går under, til recirkulering af rodemateriale og fodring med frasorterede økologiske rodfrugter."

 

I virksomheden prioriteres også arbejdsmiljøet højt. "Trivsel på alle planer betyder større glæde i hverdagen – det skal være sjovt at gå på arbejde hos Hestbjerg Økologi," siger han med et smil.

 

Fire børn, men umiddelbart ingen arvtagere

Trods den stolte historie står Bertel og Marianne nu over for en udfordring: Ingen af deres fire børn har umiddelbart lyst til at føre forretningen videre. Derfor er de begyndt at lede efter en ny samarbejdspartner uden for familien.

 

"Vi kigger sådan lidt bredere ud og leder efter en ung landmand eller kvinde – eller måske et par – som deler vores værdier og drømmen om at skabe et godt liv med grise og natur," siger Bertel.

 

Det er dog vigtigt for parret at bevare muligheden for, at deres børn en dag kan få lyst til at indgå i virksomheden. Derfor ønsker de heller ikke at sælge til en kapitalfond eller investor.

 

Ikke bare et salg – men et partnerskab

Marianne og Bertel forestiller sig et samarbejde over flere år, hvor de gradvist kan overdrage ansvaret til en ny ejer. "Vi kunne godt bare lukke virksomheden ned, men det synes vi ville være en skam," siger Bertel og fortsætter:

"Vi håber at finde nogen, der har nogenlunde de samme tanker omkring landbrug, som vi har. Via et samarbejde over en årrække kan vedkommende så overtage, måske med os som medejere."

Denne model gør det muligt for parret fortsat at bidrage med deres viden og erfaring, samtidig med at nye ideer og initiativer kan blive ført ind i virksomheden.

 

Klar til nye kapitler i livet

Efter mere end 30 år med griseproduktion er Bertel og Marianne klar til at drosle lidt ned og opleve andre sider af livet. "Selvom vi på ingen måde er kørt trætte, føler vi, at vi på mange måder har fuldført missionen," siger Bertel.

 

Kødet fra deres produktion sælges under egne brands som ‘Poppelgris fra Hestbjerg’, ‘Bertels Gris’ og ‘Hestbjergs Naturgrise’. Det markedsføres og sælges gennem virksomheden Organic Pork, som parret ejer i samarbejde med Randi og Karsten Deibjerg, der står for den daglige drift.

"Vi har en masse spændende kontakter gennem vores brands, og vi synes, det er en gave at kunne fortsætte med at udvikle på det gode griseliv," slutter Bertel.

 

En fremtid med nye kræfter

Vi håber at finde nogen, der kan føre forretningen videre med nye ideer og nye initiativer," siger Bertel.

Man vil kunne træde ind i en dagligdag hvor det hele ligger indenfor en halv times kørsel fra St. Hestbjerg. De 24 ansatte er fordelt på tre teams, der passer grise, suppleret med håndværkere, dyrlæge og en økonomichef, der sikrer, at dagligdagen fungerer.

 

Med en klar vision for bæredygtighed, trivsel og det gode liv på landet står Bertel og Marianne klar til at tage imod fremtidens arvtagere, som kan føre deres livsværk ind i næste kapitel.

 

Hør Bertel Hestbjergs tanker om et generationsskifte i filmen der er optaget på markerne hvor de økologiske grise går.

Et generationsskifte kan foregå på et utal af måder, og det omfatter foruden jura og økonomi også de bløde værdier. Det væsentlige er, at man har gjort sig tanker om en realistisk exit-strategi. Og at den igangsættes flere år inden man vil videre i livet.

Bertel og Marianne fra Hestbjerg Økologi er nu så småt i gang med processen.

Søren Laursen, økonomirådgiver, SAGRO

 

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Søren Laursen Søren Laursen Økonomirådgiver 96 29 66 51 29 49 68 49


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere