Stort fremmøde til indvielse af græsningsprojekt ved Holme Ådal

Udgivet d. 14-06-2024

Torsdag d. 13. juni blev det store græsningsprojekt ved Homle Ådal officielt en realitet, og mange var mødt frem, for at deltage i åbningen.

 

I alt 33 lodsejere har frivilligt stillet deres naturområder til rådighed for et afgræsningsprojekt ved Holme Ådal, der blev indviet torsdag. omkring 50 interesserede var mødt på, for at blive klogere på, hvad sådan et projekt går ud på. En af de lodsejere, der er med i projektet er Torben Due, og han var hurtig til at takke ja til at være en del af projektet:

- Vi har selv haft tanken, så vi blev begejstrede, da SAGRO og kommunerne rakte ud til os. Den type kvæg, som vi sætter ud som naturplejere, er anguskvæg. Det er nøjsomme dyr, som er velegnede til at afgræsse ekstensive arealer. De æder fortrinsvist græsser, men er også gode til at åbne pilekrat op. Alt sammen til glæde for blomster og insekter, siger han. 

Hos SAGRO, trækker man på erfaringer fra lignende projekter, og man har haft et stort fokus på at sikre en løbende dialog med lodsejerne.

 - Vi har helt fra start haft et stort fokus på lodsejerne og deres holdninger og interesser til projektet. Generelt har der været en rigtig positiv tilgang til det fra lodsejernes side, siger Katrine Falster-Hansen, der er miljø- og naturrådgiver hos SAGRO.

På åbningsdagen kunne de fremmødte komme med en naturvejleder gennem området og lære mere om tankerne bag projektet, hvor 190 hektar naturarealer langs åen skal omdannes til et mekka for biodiversitet.

Lige nu er området ved at blive hegnet ind, og når arbejdet er færdigt, har hegnet en samlet længde på omkring 25 kilometer. Her skal der gå kvæg, som er rigtig gode til at spise græsset og trampe pilekrattene ned, så der kan blive plads til hjemmehørende eng- og moseplanter, som er karakteristiske for området. Dette kommer også vores hjemmehørende fugle, padder og insekter tilgode, som dermed får bedre levebetingelser langs åen. 

Det gælder fx moseperlemorsommerfuglen, som er i fare for at uddø i Danmark. Dens larver lever på tranebær, der vokser i moser, men som er hårdt presset af græs og pil. Med køernes hjælp skal planten gerne få mere plads, så der bliver flere levesteder til moseperlemorsommerfuglen.

  1. juni fonden har støttet projektet med 3 millioner kroner. Hvis du har lyst at opleve området, kan du se det fra Kyst til Kyst stien, som snor sig gennem området.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Katrine Falster-Hansen Katrine Falster-Hansen Miljø - og naturrådgiver 76602189 25579892

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Michael Illum Hansen Michael Illum Hansen Miljø- og naturrådgiver 96 29 66 44 25 57 98 64


Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere