Søn på 22 har ansvar for marken på Danmarks største svinegård

Udgivet d. 08-04-2021

Styringen af 2.800 ha fordelt på 30 bedrifter under Ny Endrupholm er lagt i hænderne på Frederik Hessel Madsen.

To rådgivere giver stor sikkerhed. Det er som et fly med en 1. og en 2. pilot. Somme tider holder fly sig i luften, fordi der også er en 2. pilot, siger Finn Poulsen (th).

GRINDSTED - Toyota Hi-Lux’en svinger ind på marken. Årets første gyllekørsel er i gang. Frederik Hessel Madsen springer ud og afslutter en af utallige samtaler, han i løbet af en dag har med sine medarbejdere. Den unge driftsleder lægger vægt på selv at følge op på opgaverne og være i tæt kontakt med sine folk.

Mobilen er den uundværlige hjælper, der giver ham overblikket via FarmTracking, sms’er og opringninger.

- Jeg har et skrivebord, men jeg har ikke prøvet at sidde ret meget ved det. Hverken min far eller jeg bruger særlig meget tid på kontoret, forklarer Frederik.

I slutningen af februar begyndte arbejdet med at få kørt gylle ud fra Ny Endrupholm, hvis jorde strækker sig over 2.800 ha fra Stakroge ved Sønder Omme i nord til Skærbæk i syd.

30 gårde hører i dag til den koncern, som Frederiks far, Martin Lund Madsen, har bygget op, siden han i 1995 etablerede sig på en gård i Askov med 70 ha. I dag er Ny Endrupholm Danmarks største svinebrug.

Ejereffekten – betydningen af at ejerne er fysisk til stede – betyder meget for både Martin og Frederik. Frederik går for eksempel forrest med at tage de trælse timer, hvor der skal køres om natten.

At det er muligt for Frederik at lægge så mange kræfter ude i marken og samtidig styre markdriften på 2.800 ha, skyldes en rådgivningspakke, som SAGRO leverer. Den involverer de to planterådgivere, Christina Skelmose Jørgensen og Finn Poulsen, der dels sørger for, at alle tidsfrister, regler og indberetninger bliver overholdt – dels er faglige sparringspartnere for Frederik. 

Diesel i blodet

Frederik er født ind i landbruget, og han og hans bror blev for to år siden medejere af Ny Endrupholm. Som den ældste begyndte Frederik at arbejde på bedriften straks efter at være blevet faglært landmand – og efter helt klassisk at have arbejdet og rejst i Australien i et halvt år.

Da driftslederen for planteavlen på Ny Endrupholm sagde op for halvandet år siden, greb Frederik chancen for selv at få ansvar.

- Jeg har altid haft diesel i blodet, så jeg foreslog far, at jeg fik ansvaret for marken, og det bakkede han helt op om, fortæller Frederik.

I mesterlære

I markteamet er der flere med mange års erfaring, som også selv har været selvstændige landmænd, så Frederik føler, at han er i en slags mesterlære, selvom det er ham, der står med ledelsesansvaret.

- Logistikken er oppe i mit hoved. Vi klarer arbejdstilrettelæggelsen mundtligt. Jeg har det under huden, forklarer Frederik.

- i dag for eksempel kører jeg rundt med aftensmad, fordi de kører gylle til sent. Så snakker vi om, hvad der er nået, og hvad de skal arbejde med i morgen.

Ny Endrupholm udfører alt arbejde i marken selv, så der er sæsoner, hvor der er meget travlt, og hvor der skal planlægges omhyggeligt for alle de 8-9 mand i planteavlen. Bedriften råder også over 8 lastbiler, der står for al transport af grise, foder og gylle.

- Vi bruger heller ikke at vinterfyre folk, for er der opgaver, vi kan gøre selv, så gør vi det selv. I vinter brækkede vi for eksempel en hel gård ned, fortæller Frederik.

Markdriften er rationaliseret, sådan at der som udgangspunkt dyrkes én og samme afgrøde på den enkelte lokalitet. Eksempelvis dyrkes der i år raps på alle markerne ved Gånsager, i år 2022 hvede, i år 2023 2. års hvede og i år 2024 vårbyg. I Gørding egner jorden sig bedst til vårbyg, så der dyrkes vårbyg efter vårbyg med efterafgrøder. Det er effektivt - samme afgrøde skal have samme behandling, og derved undgås unødvendig færdsel på landevejene.

På skolebænken

Til september skal den unge driftsleder tilbage på skolebænken for at tage produktionslederuddannelsen. Det kommer til at foregå sideløbende med ledelsesopgaven på Ny Endrupholm.

- Det skal jeg nok kunne klare. Jeg har jo telefonen, og ellers må jeg sætte min far til at løbe lidt stærkere, griner Frederik.

LÆS OGSÅ:

"Rådgivere lægger hånden på kogepladen."

Her får du mere indblik i, hvad en Rådgivningspakke MARK indebærer.

Frederik Hessel Madsen er 22 år og med hans egne ord i mesterlære. Til efteråret skal han sideløbende med jobbet som driftsleder på Ny Endrupholm tilbage på skolebænken for at tage produktionslederuddannelsen.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere