Rodukrudtet har haft en god sæson

Udgivet d. 13-08-2024

Rodukrudtet har det en smule for godt i denne sæson.

Rodukrudtet ser ud til at have haft det en smule for godt i denne sæson. Der har ikke manglet vand, og hvor afgrøderne står lidt tyndt, har den derfor ikke holdt sig tilbage.

Rodukrudt kommer oftest op over afgrøden, og er derfor lette at se omkring høsten. Er det kolonier i marken, så få dem markeret, og ellers så få noteret ”problem-arealerne”.

- Det ukrudt, der skaber en del bekymringer, er tidsler og gråbynke, så her får I lige et par gode råd mod dem, siger Lisbeth K. Knudsen, der er planterådgiver ved ØkologiRådgivning Danmark. 

To gange pløjning virker mod tidsler
Agertidslen stopper med at sætte nye skud omkring d. 1. september, og derfor skal der gøres noget tidligt for at ramme den. Pløjning eller harvning med fuld gennemskæring lige efter høst har god effekt. Så derefter en kraftig efterafgrøde – optimalt inden d. 15. august, og følg op med en ny pløjning i foråret, så langt hen mod såning, som jordtypen tillader det. Såning af havre vil være at foretrække, da den er en konkurrencestærk afgrøde mod ukrudt.

Fuld gennemskæring af grå bynke
Gråbynke er ligeledes et problem i visse marker. Den er også en flerårigt plante, der dog ikke laver udløbere, som vi kender det fra kvik, tidsler, følfod og svinemælk.

Stubbearbejdning i august eller september har - under forudsætning af fuld gennemskæring - god effekt mod grå bynke, og kan man få roden op på jordoverfladen efterfølgende, vil udtørring også fremme effekten. Selvom du sår vintersæd i efteråret, har stubbehandlingen stadig en god effekt.


Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere