Udgivet d. 24-08-2017
For en lang række ældre landmænd i Grindsted, Give og Brande er faglig planterådgivning uløseligt forbundet med Niels R. Uth.
Tekst: Lilli Snekmose, redaktør
Verden og tiden var en anden, da Niels R. Uth i 1981 blev ansat til ene mand at være planteavlskonsulent for godt 1.000 landmænd i det daværende Slagsherreds og Sdr. Omme Landboforening.
Siden er antallet af landmænd på landsplan faldet med 60 procent, og jobbet som plantefaglig rådgiver er nærmest totalt forandret, og nu går Niels R. Uth på pension - i bevidstheden om at have gjort en forskel, fordi han har været med til at hæve niveauet for planteavl i området.
- I 80’erne var svampemidler noget helt nyt, og pludselig kunne vi bekæmpe meldug, som dengang kunne ødelægge næsten hele høsten. En afgrøde som vinterbyg var indtil da pr. dekret forbudt at dyrke, fordi den var meget udsat for meldug, fortæller han.
Med muligheden for plantebeskyttelse kunne helt nye afgrøder introduceres for de midtjyske landmænd, der ellers kun vekslede mellem kartofler, rug og vårbyg.
- Det var for eksempel raps og vinterbyg, og at vi også kunne begynde at dyrke hvede på vores sandede jorder var helt vildt! Sidst i 80’erne lavede en kollega og jeg et forsøg, hvor vi høstede 90 hkg pr. ha. Det var et udbytte, som flere landmænd næsten ikke kunne tro! Dengang var de godt tilfredse med et udbytte på 40 hkg pr. ha.
Det flotte dyrkningsresultat var opnået med optimal brug af gødning, vanding og plantebeskyttelse.
- På den tid var der jo ikke kommet regler og begrænsninger for gødning , og en mark- og gødningsplan, som i dag er på 30 A4-ark kunne dengang være på et enkelt ark, husker Niels R. Uth.
Med udgangen af august lukker Niels R. Uth døren til kontoret hos SAGRO i Billund - og går på pension.
Jobbet har altså forandret sig og virksomheden hedder nu SAGRO, men behovet for rådgivning er kun steget. Hvor det oprindelig havde karakter af ambulanceudrykninger, når noget gik skævt i marken, så er arbejdet i dag for 80-90 procents vedkommende rådgivning i forhold til overholdelse af regler, skønner han.
Selv har han specialiseret sig i faglig rådgivning omkring kartoffelavl, ligesom han er det faglige fyrtårn i forhold til skovrejsning, pil, poppel og juletræer. Desuden var han i 13 år af sin karriere chef for den voksende afdeling af planterådgivere - ligesom han i lang en årrække var sekretær for de dengang to lokale landboforeninger.
Privat driver Niels R. Uth 75 ha, hvor al hans faglige viden kommer i spil på marker med korn, frøgræs og kartofler - og de 40 ha med skov.
Afløser er på plads
Niels R. Uths afløser som SAGROs hovedkraft på områder omkring skovrejsning m.m. er Rasmus Filsø Løbner. Se kontaktboksen til højre.
Tilmelding til nyhedsbrev