Udgivet d. 12-01-2024
Selvom nye beregninger fra Aarhus Universitet viser, at arealerne med lavbundsjorde med et trylleslag er faldet fra 171.000 hektar til 118.000 hektar henover natten, er der stadig mange gode grunde til at fortsætte eller påbegynde udtagning af dine arealer.
Danmark når med al sandsynlighed klimamålet for 2025 pga. udtagning af lavbundsjorde. Men selvom udtagningskonsulenterne melder om stor interesse fra lodsejerne, er det dog Aarhus Universitet, der med et trylleslag reducerer Danmarks udledning ved at nedskrive arealerne med dyrkede lavbundsjorde fra 171.000 hektar til 118.000 hektar.
Men selvom dette måske kunne give anledning til, at man holder lidt igen med at få udtaget lavbundsjorde, er dette ikke vejen at gå. Det fortæller Karen V. Thomasen, der er udtagningskonsulent hos SAGRO.
- Selvom målet for 2025 er nået, er der stadig et 2030 krav der skal indfries lige om lidt, og her spiller lavbundsjordene fortsat en stor rolle. En udtagningsproces tager typisk mellem 4-8 år, og onsdagens justering viser bare, at vi aldrig kan vide, om kravet slækkes eller pludselig strammes yderligere, siger hun.
Ved onsdagens doorstep spurgte TV2 da også klimaminister Lars Aagaard om, der kunne komme nye beregninger, så vi om et år slet ikke når målet alligevel?
- Jeg kan ikke og vil ikke garantere, at vi ikke bliver klogere. Så kommer der nye videnskabeligt funderede oplysninger, som ændrer i vores klimaregnskab, så lægger vi dem frem, og så fører vi vores politik på det grundlag.
- Så jeg tillader mig at blive klogere, som tiden går,” svarede Lars Aagaard.
Flere fordele ved udtagning
Udover at bidrage til Danmarks overordnede klimamål, medvirker udtagning af lavbundsjorde også positivt til bedriftens klimaregnskab, ESG-rapport og med stor sandsynlighed til at reducere bedriftens samlede Co2-afgift, når denne rulles ud.
- Co2-afgiften er den helt store joker i øjeblikket. Men vi er dog ret sikre på, at man vil kunne reducere afgiften ved at udtage lavbundsjorde. Lige nu har vi ordninger og kompensationsmuligheder eller jordfordeling, så der er ingen grund til at vente. Udtagning af lavbundsjorde er stadigvæk det mest effektive virkemiddel vi har. Desuden giver udtagning af lavbundsjordene typisk en reduceret kvælstofudledning, hvilket der også behov for, siger hun.
Hvis du ønsker at få gennemgået dine lavbundsjorde, kan du kontakte:
Karen V. Thomasen på mail: kvt@sagro.dk eller tlf: 9629 6932.
Anita Hingsman på mail: ahi@sagro.dk eller tlf: 7660 2193
Katrine Falster-Hansen på mail: kfh@sagro.dk eller tlf: 7660 2189
Tilmelding til nyhedsbrev