Nye staldkrav kan være svære at overskue

Udgivet d. 28-03-2024

Reglerne er indviklede, og derfor kan et sæt ekstra øjne på en kontrolrapport være en god idé, hvis man har fået en indskærpelse.

Frem mod 2034 er der flere og flere regler, der træder i kraft om hold af kvæg.

1. juli 2024 er endnu en mærkedato, hvor en stor stak regler træder i kraft – ret præcist 29 paragraffer inkl. visse underpunkter, hvis ens stald er taget i brug før d. 1. juli 2010. Måske er det derfor, at nogle landmænd ved kontrolbesøg har fået indskærpelse for brud på regler, der endnu ikke er trådt i kraft.

- Ja, jeg kan godt forstå, at man kan undre sig over, at sådan noget kan ske. Det er bestemt ikke rart, så man skal være vågen, når man læser kontrolrapporten. Man har 14 dage til at klage, så det kan være, det er en god idé at få et sæt friske øjne på papirerne, hvis man har fået en indskærpelse, siger Jesper Kristensen, der er kvægrådgiver i SAGRO.

Helt konkret har han selv været ude for, at en kunde fik en indskærpelse for brud på reglen om, at der skal være en sygeboks på bedriften. ”Syge og tilskadekomne malkekøer skal opstaldes i enkeltsygebokse, hvis det er nødvendigt”, som det står anført i §33, stk. 2. Der er bare den hage, at den paragraf først træder i kraft 1. juli 2024.

- Kontrolløren havde byttet rundt på termerne sygepladser og sygebokse Men hvis jeg skal komme vedkommende lidt i møde, så vil jeg sige, at det er en menneskelig fejl, for der er virkelig mange paragraffer at holde styr på. Det er ingen undskyldning for indskærpelsen, men det er måske en forklaring på, at det kan ske, siger han.


Hvad kommer der til at gælde?
En af de nye regler, der træder i kraft 1. juli 2024, er kravet om mulighed for enkeltsygebokse. Dette krav er ikke nødvendigvis så nemt at komme omkring, hvis man allerede er presset på pladsen i forvejen. Men her ligger djævlen i ordet ”kunne”.

Det er nemlig ikke et krav, at man har en permanent enkeltsygeboks. Men man skal ved kontrol kunne redegøre for, hvordan man hurtigt etablerer en, fordi det er et krav, hvis det skønnes nødvendigt for den syge eller tilskadekomne ko.
Men hvor stor skal denne boks så være? Mindstekravene er 10 m2 for små racer og 12 m2 for store racer.

- Igen vil jeg anbefale, at man får friske øjne på sine planer. Det er ikke mange dage siden, at jeg talte med en kunde, som troede, at kravet var 16 m2, og der er jo en verden til forskel på de to ting ude i virkeligheden i stalden. Der er utrolig mange ting, man skal holde styr på, så de små, men vigtige, detaljer kan nemt glippe, forklarer Jesper Kristensen.

Blandt andre vigtige detaljer kan nævnes, at man nu maksimalt må have 10 køer pr. meter drikkekar. Og ikke mindst er der krav til kælvningsfaciliteter. Kælvning skal som udgangspunkt ske i enkeltkælvningsbokse.

- Det er dog en lille parentes om, at hvis man f.eks. har travlt med en salmonellasanering, er det tilladt at afvige fra kravet, siger han.

Desuden skal der altid være fire pladser til kælvende køer pr. 100 køer i besætningen, hvis man har flere end 100 køer i alt; og det er selvfølgelig gældende for langt de fleste i SAGRO-land. Desuden er arealkravet det samme som ved enkeltsygebokse: Mindst 10 m2 for små racer og 12 m2 for store racer.

- Man kan selv holde sig ajour med kravene, og der er en virkelig gode side om det inde på Landbrugsinfo.dk, som løbende bliver opdateret. Man skal være vågen, hvis man vil have alle detaljer med og finde dem selv, så her er siden en god hjælp. Men ellers vil jeg anbefale, at man ringer til os. Også hvis man har fået en kontrolrapport, som nogle gange kan være en ret så knudret løsning, siger han.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Jesper Gejl Kristensen Jesper Gejl Kristensen Kvægrådgiver 96 29 68 43 21 36 48 09


Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere