Mine hænder er 71 år - men ikke klar til at holde

Udgivet d. 10-12-2020

Ejeren af Danmarks smukkeste minkfarm vil bevare værdigheden

 Niels Peter Knude fra Aulum ligner slet ikke det, som han egentligt er – nemlig en slagen mand.

Et livsværk og en livsdrøm blev revet fra hinanden, da Fødevarestyrelsen den 3. november om morgenen rullede ind med 19 aflivningsvogne og 38 mand og aflivede samtlige 10.500 dyr på farmen – bare én uge før, de kunne være pelset.

Om aftenen blev der stille. Helt stille. Så stille, som der aldrig har været, siden Niels Peter startede farmen med 125 tæver i 1984. Han havde købt gården i 1983 og drev sideløbende et byggefirma sammen med sin bror frem til 1987, hvorefter han koncentrerede sig om minkene. Frem til 2015 udvidede han løbende til i alt 1900 tæver.

Fra godt til skrot

I disse uger op til jul går Niels Peter og sønnen Søren og gør rent og rydder op i et produktionsapparat, der for nogle måneder siden skulle have givet en million-omsætning, men som i dag ”er til brokkassen”, som Niels Peter Knude beskriver det.

Der er ingen, der kan sige, hvornår og hvordan farmene skal værdisættes i forbindelse med den ekspropriation, som regeringen har lovet. Så egentligt giver det ikke mening.

I dag står her en farm med plads til 1900 tæver, pelseri, lager og et produktionsapparat, som der ikke er nogen udsigt til, nogensinde kan blive anvendt.

Men det betyder noget for Niels Peter, at her ser ordentligt ud. Og han kender ikke noget værre ord end ”klamphuggeri”.

- Selv om mine hænder er 71 år, er jeg ikke klar til at holde, siger han.

Når oprydningen er færdig, skal han leje en virksomhed til at vaske og desinficere. Han kan glæde sig over, at han stadig har markerne at passe. Markarbejdet har været hans hobby, som en afveksling fra minkene, og en del af bygningerne skal fortsat bruges til afgrøder.

 

 

Skabte Danmarks smukkeste

Niels Peter Knude havde ingen forudsætninger for minkavl, men gennem grundigt avlsarbejde og et fokus på kvalitet i alt fra byggeri til daglig drift fik han etableret en besætning, der hørte til i topklassen - ikke mindst inden for korthårede mink. Han havde i perioder 60 procent flere korthårede pelse, i forhold til hvad der blev udbudt fra auktionshusene. Det gav ham mulighed for at afsætte en del avlsdyr.

I 2016 blev farmen af Kopenhagen Fur udnævnt til at være Danmarks Smukkeste Minkfarm.

Det skyldes både driftsbygningerne, der er udbygget i ensartet stil og med sans for detaljen, og også det smukke stuehus på 400 kvadratmeter, som blev bygget i 2011 til erstatning for det gamle stuehus, der lå i en lavning på grunden og var fyldt med skimmelsvamp.

Ligesom alle de øvrige bygninger har han selv haft en hånd med i både tegninger og det praktiske arbejde. Her er fast bund overalt, så lastbiler kan køre.

- Vi har tænkt på det hele, siger han med en blanding af stolthed og vemod, mens han viser rundt.

Bevar værdigheden

Niels Peter ønsker, at farmen skal bevare den værdighed, som den er blevet drevet med gennem årene, så sammen med sønnen Søren bruges dagene fortsat på det store oprydningsarbejde, der er i de nu tomme bygninger.

Og selv om det er underligt for ham at gå gennem de lange tomme gange, er det stadig med stolthed, at han viser dem frem.

Han håber dog, at det hurtigt bliver afklaret, hvad der skal ske med bygningerne, for når de ikke skal bruges mere, vil han lige så gerne have dem væk hurtigst muligt.

Han vil ikke udtale sig om, hvad andre bør gøre i en tilsvarende situation. For der er forskel på alder, energi og økonomi. Han kan kun for sig selv sige, at det giver mening at bevare værdigheden, ved at tingene ser ordentligt ud.

Mareridtet

Niels Peters Corona-mareridt startede i slutningen af oktober, hvor sønnen Søren, der arbejder på farmen, blev syg. Niels Peter havde også selv følt sig sløj, og begge viste sig at have Corona.

Han havde umiddelbart ikke tænkt, at der var en sammenhæng mellem dét og at flere af dyrene ikke spiste så meget, og at der var flere døde dyr i burene end normalt.

Han fik dyrlægebesøg, hvor der også blev testet for Covid-19 – i første omgang kun med negativt resultat.

Dagen efter blev der taget en ny prøve. Her kom svaret noget senere. Og det var, som man kunne frygte; Niels Peters farm var ramt af Covid-19.

Sygdommen hos Niels Peter trak yderligere 12 farme med sig, da de lå inden for sikkerhedsradiussen på 7,8 km.

- Naboerne var flinke til at ringe, siger Niels Peter, der slap for de bebrejdelser, han ellers kunne have mødt.

Stemmen knækker

Niels Peter Knude tager afsked med os. Noget af det sidste, han taler om, er hans medfølelse med de andre farmere. Ikke mindst de unge, der er startet for nyligt og ikke har haft gode år at lægge til side i.

Hans stemme knækker lidt, og der løber en tåre under brillen i det ellers så muntre ansigt.

Han husker selv, at han startede lige før en krise, og hvordan det var at være mere end tæt på at gå konkurs og måtte lave aftaler med banken, som nok betød, at han kom igennem krisen, men ikke uden omkostninger. Det tog ham små seks år at komme så langt, at han kunne betale sig ud af prisen for krisen.

 

 

Niels Peter Knude i den tomme minkhal. Der skal ryddes ordentligt op, mener han.

Gården Troelstrup blev af Kopenhagen Fur udpeget som Danmarks Smukkeste.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere