Husdyr hører til i indhegninger og stalde – ikke i farlige situationer på vejene

Udgivet d. 10-07-2017

Når en hest, ko, et får eller andre husdyr slipper ud på vejene og jernbanestrækninger skaber de meget farlige situationer.

Hvis en bil eller motorcykel rammer et dyr på måske flere hundrede kilo, går det i bedste fald voldsomt ud overe dyret. I værste fald bliver der også dræbt eller kvæstet mennesker. Lige så farligt for trafikanterne er de undvigemanøvrer, man bevidst eller ubevidst laver, når et dyr dukker op foran. I mørke er det oven i købet umuligt at se dyrene, før de i praksis er foran bilen eller motorcyklen.

Når dyrene slipper ud på denne tid af året, skyldes det næsten altid, at der enten ikke er tilstrækkelig strøm på tråden i indhegningen, eller at tråden er faldet ned.

Som dyreejer bør du hver dag kontrollere dine indhegninger. Er elefanthegnet tændt? Er der vokset græs eller grene op, som rører tråden og dermed afleder strømmen? Er alle tråde sat op og pælene i forsvarlig stand? Hvis ikke må du i gang med værktøjet. Det er dit ansvar, at hegnet er, som det skal være. Dyr kan ofte endda på afstand mærke, om der er strøm nok på hegnet.

I indhegningen skal der selvfølgelig være foder og vand nok. Tørstige og sultne dyr vil altid bryde ud. Sommetider kan kalve, lam eller føl komme under tråden og ud. Det betyder, at mødrene enten følger dem ud gennem tråden, eller at de små ødelægger tråden i et forsøg på at komme tilbage til mødrene. Sæt derfor den nederste tråd så lavt, at de små også bliver inde.

Syd- og Sønderjyllands Politi bruger desværre mange patruljetimer på at afværge farlige situationer med løse dyr på eller ved veje og på eller ved jernbanestrækninger. Det sker flere gange i døgnet.

Ser du løse dyr, så forsøg at komme så tæt på, at du eventuelt på kreaturer og får kan aflæse det gule øremærke. Her står en kode for ejeren. Så kan politiet få fat i ejeren og bede vedkommende selv hjælpe med at indfange og sikre dyrene. Og en flok skræmte dyr kan løbe både hurtigt og langt.

Ulykker med dyrene kan desuden komme til at koste dyrt. Både i erstatning til dem, det er gået ud over og i bøde, hvis dyrene ikke har været forsvarligt indhegnet.

Syd- og Sønderjyllands Politi dækker med hovedstation i Esbjerg og lokalstationer i Haderslev, Ribe, Sønderborg, Tønder, Varde, Vejen og Aabenraa samt Udlændingekontrolafdelingen i Padborg den sydligste del af Jylland.


Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere