Holme Å genskabes for 27,5 mio. kr.

Udgivet d. 29-05-2019

Sydvestjysk Landboforening bakker op om projektet, som bliver den største samlede danske genopretning af ådale og vandløb i 15 år

Holme Å har sit udspring i Bække og løber herfra 41 km vestpå indtil sammenløbet med Varde Å syd for Sig. Det er de sidste 12 km før sig, der skal genoprettes i åens oprindelige slyngninger.

Siden det meste af vandet fra Holme Å i 1920’erne blev dirigeret over i en kanal og brugt som vandkraft til elproduktion på Karlsgårdeværket, har Holme Å været en skygge af sig selv.

Elproduktionen ophørte helt i 2012, men først nu er finansieringen på plads, så det oprindelige åforløb kan blive genskabt og åen på ny få sin naturlige bredde på cirka 5 meter.

Lodsejerrepræsentant Henrik Søgaard har været Sydvestjysk Landboforenings bindeled til projektet, og han mener, der er blevet lyttet til lodsejernes ønsker. Han glæder sig til, at kvierne fra hans økologiske mælkeproduktion forhåbentlig skal være med til at afgræsse og derved genskabe den ådal, hvor Holme Å Kanal i dag skærer gennem enge og overdrev.

- Når kanalen bliver fyldt op, giver det mig lettere adgang til engene. Det hele er jo groet efter, så der er brug for afgræsning for at pleje området, siger han.

Undervejs i forløbet har der været scenarier, der indebar større begrænsninger for landbruget i området, men det endelige projekt giver ikke Henrik Søgaard anledning til bekymring.

- Nu tror jeg på, at Holme Å virkelig bliver et aktiv for hele lokalområdet, siger han.

Sydvestjysk Landboforenings formand, Niels Laursen, kalder forløbet en solstrålehistorie, der viser, at landmænd gerne bidrager til at højne naturværdier.

- Henrik Søgaard og den anden lodsejerrepræsentant, Mogens Christensen, er nok dem, der har arbejdet hårdest og brugt mest energi på at samle folk i området. Det viser endnu engang, at landbruget ikke er bremseklods i forhold til at gøre noget godt for naturen, siger Niels Laursen.

Inden for projektområdet er der 75 lodsejere, og projektets gennemførelse afhænger af deres velvilje.

fakta

De i alt 27,5 mio. kr. i bidrag til naturgenopretningen af Holme Å fordeler sig således:

  • Varde Kommune: 7,5 mio. kr.
  • AAGE V. JENSEN NATURFOND: 7,5 mio. kr.
  • Den Danske Naturfond: 7,5 mio. kr.
  • Energiselskabet SE: 5 mio. kr.

Genopretningen af Holme Å vil sikre et egnet levested for sjældne og truede arter som fisken snæbel og den udrydningstruede flodperlemusling. Desuden får laks og andre vandrende fisk adgang til yderligere 30 kilometer ureguleret vandløb.

Når der ikke længere skal flyde vand i kanalen vil Holme Å (billedet) igen få sin bredde på 5 meter tilbage.


Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere