Udgivet d. 08-06-2017
Der var godt nok hverken eksplosioner eller hvinende bildæk, men masser af blå blink, da Overgård Genetics ved Bording Kirkeby i denne uge lagde omgivelser og bygninger til optagelser af hele tre film på én gang.
Og selv om hverken Mads Mikkelsen eller Sidse Babett Knudsen var på rollelisten, så kan filmen være med til at tjene millioner – og måske endda milliarder - til Danmark.
Den ene film skal nemlig være med til at illustrere, at Danmark har helt styr på fødevaresikkerheden, og at det unikke samarbejde mellem landbruget og myndighederne, fungerer perfekt. Det betyder, at selv om der skulle komme tilfælde af alvorlige sygdomme i fødevareproduktionen, er der et beredskab klar til at gribe ind.
- Hvis vi kan gøre regeringer i andre lande trygge ved dansk fødevareproduktion, kan det betyde milliarder for dansk eksport, siger veterinærchef Maren Holm Johansen, der denne dag har sat kontor op i et maskinhus sammen med omkring 50 uniformerede beredskabsfolk, politifolk og kolleger fra fødevarestyrelsen.
Det er tidligere beregnet af DTU, at et udbrud af eksempelvis mund- og klovsyge vil kunne koste over syv milliarder kroner i eksportindtægter.
De to andre film, der optages ved samme lejlighed skal bruges til at instruere dyrlæger, chauffører og medhjælpere, så de ved præcist, hvad de skal gøre i forbindelse med, at de indkaldes til eksempel at slå en besætning ned.
Dyrlæge Lisbeth Harm Landbrug & Fødevarer er enig med veterinærchefen om, at der i Danmark er et godt forhold mellem myndigheder og erhvervet.
- Det er jo i mange tilfælde erhvervet og ikke styrelsen, der ønsker at stramme op, så vi kan leve op til kravene fra andre lande, siger hun.
Lisbeth Harm og Maren Holm Johansen
Et godt sted
Når det lige blev Overgaard Genetics’ bygninger, der kom til at indgå i filmen hænger det sammen med, at de ligger godt spredt og med god plads i modsætning til mange andre landbrugsbyggerier, der er vokset ved knopskydning.
Stedet har tidligere lagt ryg til en øvelse, så det var kendt på forhånd.
De to brødre Ole og Per vil gerne lægge faciliteter til, for de mener, at det er en god sag, der gavner resten af landbruget også.
Per og Ole Overgaard får også en lille rolle i filmen. De skal spille bekymrede landmand.
På spørgsmålet om, hvorvidt de har øvet sig i at se bekymret ud, svarer Per Overgaard – med et smil:
- Ja, det har vi øvet os i de sidste ti år.
Per Overgaard
Tilmelding til nyhedsbrev