Her fungerer lucerne super uden vanding

Udgivet d. 29-09-2023

Arealet med lucerne i Danmark er faldet voldsomt siden 2011. Men måske tiltagende tørkeperioder kan give den et comeback?

Vejret bliver mere ekstremt. Perioder med tørke bliver både længere og mere intense – det samme er gældende for perioder med regn. Det betyder, at tørkeresistente afgrøder bliver mere relevante.

Her kan det være interessant at se nærmere på lucerne, som hos Gert Lassen har givet et rigtig godt udbytte i år. Og det på trods af, at det slet ikke er muligt at vande marken, som i øvrigt indeholder sandjord.

- Det var tydeligt, at lucernen under tørken stod helt grøn, mens græsset nedenunder var helt gult. Lucerne har bare nogle virkelig gode rødder, siger han.

Første gang han såede lucerne, var i april 2018 – noget vel det værste tidspunkt, skulle man tro. Men selv det år blev planten etableret godt og gav et fint antal slæt året efter helt præcis fire.  Og de fire slæt giver samme mængde foder, som fem slæt græs.

Da han er økolog, er det oplagt at have lucerne pga. de strenge kvælstofkrav.

- Jeg skulle have en bælgplante. Lupiner kan være svære at få til at give et ordentligt udbytte, og hestebønner egner sig ikke så godt til den jordtype, som vi har. Derfor blev det lucerne, siger Gert Lassen.

Diverse dyrkningsvejledninger foreskriver ellers, at lucerne på let sandet jord skal vandes. Men det har ikke været nødvendigt hos Gert Lassen. Så hvad er det lige, at hemmeligheden er?

 

En sart og hårdfør plante

Lucerne er tørkeresistent, fordi dens pælerødder kan gå enormt dybt efter vand, når behovet er der.

Men lige så tørkeresistent den er, lige så krævende er den med reaktionstallet. Det er bakterier af slægten Rhizobium, som hjælper til at fiksere kvælstof fra atmosfæren, men disse bakterier virker bedst ved et reaktionstal på over 6,5 på alle jordtyper.

- Derfor tager vi jordprøver hvert år og giver kalk, hvis det er nødvendigt. Det har så gjort, at det har været muligt at have lucerne på samme mark i hele fem år, siger Gert Lassen.

Desuden arbejder han med jordstrukturen på flere måder. Bl.a. ved at have en bred pallette af afgrøder, og desuden undgår han så vidt muligt at pløje.

En anden fordel ved lucernen er, at den er god til at løsne jorden, så gevinsten ved denne afgrøde er dobbelt, når man også indtænker dens forfrugtsværdi. Men igen er der andet, som trækker den anden vej: Planten er meget sart over for trafik på jorden. Den kræver, at man kører med brede dæk, hvis man overhovedet skal køre i marken - og helst ikke i vådt vejr.

- Det er selvfølgelig også en af årsagerne til, at vi prøver at undgå at bearbejde jorden, hvor lucernen står, siger Gert Lassen.

 

 

Godt til foder

Lucerne i foder er et godt proteintilskud til køerne. Planten indeholder intet mindre end 18 til ca. 20 % protein, og det kan ses, når Ger Lassen laver foderanalyser.

- Når vi har lucerne med i vores slæt, er proteinindholdet efterfølgende 2, 3 eller 5 % højere, og det giver totalt set også en meget større mængde. Så i vores setup er det en mere sikker måde at få protein i foderet, siger han.

Prøver af foderet viser også, at det er rigt på spormineraler, herunder jern og mangan. Lucerne skal mindst en gang om året have lov til at blomstre, inden den slås, af hensyn til dens mulighed for at overleve og dens rodudvikling.

Det betyder, at tørstofprocenten er noget højere i det slæt, men det kan også være en fordel.

- Det er en god måde at få lidt mere struktur i foderet, så det hele ikke løber alt for hurtigt gennem koen, siger han.

 

Amerikansk alfalfa i fremdrift  – dansk tilbagegang

Men som sagt er afgrøden mere krævende, hvad angår management, når man sammenligner med græs.

Økonomisk har det måske heller ikke altid været den bedste forretning at have lucerne, hvilket kan forklare, hvorfor den dyrkes væsentligt mindre i dag, end den gjorde for 12 eller 15 år siden.

Arealet peakede med næsten 7.000 ha i 2011, og siden er det faldet drastisk. I år er der kun 468 ha, som er dækket med lucerne. Det skal dog siges, at dette tal kun dækker over marker med ren lucerne. Dermed tæller Gert Lassens areal ikke med i den opgørelse. Så det kan være svært at vide, hvor meget lucerne, der reelt dyrkes i Danmark.

Men kigger vi over Atlanten til USA, er lucerne – eller alfalfa, som de kalder den – langt mere udbredt. I Guds eget land udgør den 1,7 % af det samlede, dyrkede areal, mens den i Danmark udgør 0,02 %.

- Jeg håber og tror på, at vi med tiden kan få nogle endnu bedre sorter fra f.eks. USA, hvor jeg må tro, at udviklingen går lidt hurtigere, når vi ser på efterspørgslen. Men det skal jo give mening på den enkelte bedrift, og vores er skruet sådan sammen, at det gør det for os, siger Gert Lassen.

 

Fordele ved lucerne

  • Vokser fint i tørre perioder.
  • Har et højt proteinindhold på 18 til ca. 20 %.
  • Højt fiberindhold.
  • Da det er en bælgplante, fikserer den selv kvælstof.

Ulemper ved lucerne

  • Hvis det sås om sommeren, giver den først udbytte næste juni.
  • Den er lidt tungere at fordøje end kløvergræs.
  • Er sart i forhold til reaktionstal – det skal ligge på 6,5 eller derover.
  • Er følsom over for trafik på jorden. Det kræver brede dæk, og man skal så vidt muligt helst undgå at køre på den – specielt når jorden er våd.

Fakta

Bedriften:

  • Antal årskøer: 385
  • Ydelse: 9.800 kg EKM
  • Areal: 500 ha med forskellige afgrøder, heraf 50 ha med lucerne

 

Lucernes udbredelse i USA:

  • I USA er lucerne den mest dyrkede afgrøde i Californien.
  • Det totale landbrugsareal i USA er 362 mio. ha - heraf lidt mere end 6 mio. ha med lucerne, svarende til 1,7 %.

Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere