Grise: Risikabelt højt indhold af toksiner i 80 % af halmanalyserne

Udgivet d. 20-12-2023

Det har været en særdeles våd sensommer, og i løbet af efteråret og vinteren stoppede nedbøren heller ikke. Derfor har mange ikke fået tørret deres korn ”helt i bund”.

Alltech, som er et af de store firmaer, der laver toksinanalyser og sælger toksinbindere, har i år set risikabelt højt indhold af toksiner. SvineRådgivningen får også løbende toksinanalyser ind med forhøjet indhold af toksiner.

- Det er især gældende for byg og halm, men man skal også være opmærksom på hvede, siger Dorthe Carlson, der er rådgiver ved SvineRådgivningen.

Analyserne fra Alltech viser, at der har været ”risikabelt højt indhold af toksiner” i 55 % af byganalyserne, 9 % af hvedeanalyserne og intet mindre end 80 % af halmanalyserne.

Det oplyses, at det i stort set alle tilfældene har været på et niveau, som kan håndteres med brug af toksinbindere. I andre tilfælde kan det løses ved at fortynde med korn med lavt indhold af toksiner.

Anderledes problematisk er det, når indholdet er højt i halmen, da der som bekendt ikke findes toksinbindere, der kan tilsættes til halm. Og i et enkelt tilfælde har der sågar været et indhold af DON-toksin, der var så højt, at den ikke var egnet som strøelse til søer.

- Heldigvis blev prøven analyseret, før halmen kom i brug. Det var i øvrigt halm, som visuelt så ganske pænt og fint ud. Toksinerne bliver dannet allerede på blomstringstidspunket i forsommeren. Så det er vigtigt at få med, at man ikke nødvendigvis kan se på halmen, at den er dårlig, siger hun.

Lav en handlingsplan så hurtigt som muligt.

Det har været en særdeles våd sensommer, og i løbet af efteråret og vinteren stoppede nedbøren heller ikke. Derfor har mange ikke fået tørret deres korn ”helt i bund”. Det øger som bekendt risikoen for toksiner betragteligt, og det kan være derfor, at mange står og bøvler med det netop nu.

- Vi er i den seneste måned blevet kontaktet af mange, som har problemer med korn, der enten ikke er tørret og kølet godt nok, eller begynder at tage varme. Det skal der laves en handleplan for, siger Dorthe Carlson.

Når man anvender eget korn og halm, bør toksinbekæmpelsen tænkes ind allerede i markplanen. Men måske er det ikke alle, der fik det gjort, og så er det, man kan stå med problemerne.

- Så er det vigtigt, at man skrider ind så hurtigt som muligt. Som udgangspunkt anbefaler vi altid toksinbindere i sofoderet. Hvorvidt det skal i til smågrise og slagtesvin, er en individuel vurdering, siger hun.

Derfor er det ikke så nemt at give en ”generel anbefaling” til indsats ud i en artikel som denne. I stedet anbefales, at man ringer til sin uvildige rådgiver.

- Så kan vi tage en snak om afhjælpning af problemet i dit konkrete tilfælde. Det kræver en individuel indsats, afhængig af lagringsmetode, mængde af kornarter og halm samt symptomer i besætningen.

- Vi er i den seneste måned blevet kontaktet af mange, som har problemer med korn, der enten ikke er tørret og kølet godt nok, eller begynder at tage varme. Det skal der laves en handleplan for." Dorthe Carlson, rådgiver ved SvineRådgivningen.

Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere