Gratis bedriftsbesøg med fokus på præcisionsjordbrug

Udgivet d. 30-08-2021

SAGRO tilbyder gratis bedriftsbesøg i efteråret, hvor man kan få 1-2 timers uformel snak med en præcisionsrådgiver, om potentialer og muligheder i præcisionsjordbrug på egen bedrift.

- De fleste ejendomme har i dag maskiner som kan arbejde med tildelingskort og dataopsamling, det bruges bare alt for lidt, fortæller SAGROs præcisionsjordbrugs rådgivere Niels Holmgaard, Erik Kjeldsen, Frederik Danielsen og Jens Peder Pedersen.

Den lille anvendelse af indkøbt teknologi påvirker bundlinjen negativt. Det er SAGRO så opsatte på at gøre noget ved, at de tilbyder gratis bedriftsbesøg i efteråret, hvor man kan få 1-2 timers uformel snak med en præcisionsrådgiver, om potentialer og muligheder i præcisionsjordbrug på egen bedrift.

- Mange kender primært præcisionsjordbrug for noget med satellit eller drone fotos og tildelingskort, siger Jens Peder Pedersen og fortsætter:

- Det er også en vigtigt del af det. Men jeg plejer at understrege, at det kun er glasuren på kagen, og hvis resten ikke er lavet ordentligt, med den nødvendige omsorg for detaljen, så er kagen altså ikke værd at spise. Terminaler og satellitbilleder kan ikke erstatte godt landmandskab - men supplere det.

Etabler vintersæden optimalt
Et af de steder, hvor der i mange marker er noget at hente, er ved en optimal etablering af vintersæden. Det rigtige plantetal i hele marken, er grundlaget for det gode udbytte i vintersæden.

- Jeg har set mange marker, hvor man f.eks. i lavninger kunne have sparet 20-50% af udsæden og med fordel flyttet den op på en bakketop. Det er det oplagte og åbenlyse eksempel som de fleste kender, og vi ser det på flyfotos hvert år. Hvis man med det blotte øje kan se der er noget galt, så bør man absolut reagere, siger Frederik Danielsen, der er planterådgiver.

Det kan f.eks. være at forbedre såbedet med en ekstra harvning, en målrettet sneglebekæmpelse, en højere udsædsmængde i de områder - eller en kombination.

- Der er en del, som manuelt sidder og skruer op og ned i marken, men så ringer telefonen, og medhjælperen tager over, så er det nat efter mange timers kørsel. Vælger man at køre efter tildelingskort, så bliver den faglige beslutning udført korrekt i marken automatisk hver gang, siger han.

- Får vi identificeret problemet rigtigt, så kan vi sætte den faglige beslutning ind i et tildelingskort, og derved brede den gode beslutning udover hele dyrkningsfladen og øge udbyttet i marken og på bundlinjen. Ofte er det en god ide at tage en konsulent med på råd, for at få identificeret problemet rigtigt, og vælge rette indsats og niveau. Endelig er det vigtigt med opfølgning på det man har gjort, tilføjer Niels Holmgaard.

Det er ikke det sjoveste, men man skal altså ud og tælle fremspiring og buskning, så man ved om man valgte de rigtige niveauer ved gradueret udsæd. Man kan også så et træk eller to, hvor man slår kortet fra, hvis man har behov for en sammenligning.

Man bør udfra det rigtige billede lave et kort, som udpeger de områder, hvor der skal skrues op og ned. Hvor meget man skal skrue op og ned, skal besluttes når man holder i marken. Virkeligheden trumfer nu engang, det vi ser på skærmen inde ved computeren. Jeg oplever desværre ofte, landmænd som er lidt ”bange” for deres terminaler eller at teknikken driller, når man holder klar i marken. Et godt råd er forberedelse og planlægning, lav et kort i god tid, kør ud og se om teknikken faktisk kan det man tror det kan, og sæt god tid af til at blive fortrolig med det, siger Erik Kjeldsen.

Alle 4 rådgivere mener, at man med fordel kan starte i en eller to marker det første år, for det kræver en tidsmæssig indsats i starten. Der er mange muligheder for at lave tildelingskort, men det vigtigste er at komme i gang med præcisionsjordbruget og få aktiveret potentialet.

SAGROs præcisionsrådgivere er klar til at hjælpe med faglig sparring, gradueringskort og en uformel snak om præcisionsjordbrugets muligheder og potentiale, og tilbyder som sagt lige nu gratis introduktions og opstartsbesøg omkring præcisionsjordbrug.

Mød os i marken, hos SAGRO eller hvor du har behovet.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Jens Peder Pedersen Jens Peder Pedersen Planterådgiver 76 60 23 35 51 20 84 57


Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere