Udgivet d. 20-09-2017
For dig, der vil have indflydelse på dit liv, selvom du senere skulle blive ramt af sygdom eller en form for mental svækkelse.
Af advokat Lis Daugaard, TELLUS Advokater
Hvad er en fremtidsfuldmagt?
En fremtidsfuldmagt er et enkelt og privat alternativ til en almindelig fuldmagt og til et offentligt fastsat værgemål. Formålet med fremtidsfuldmagter er at styrke retten til selvbestemmelse og gøre det muligt, at du under betryggende former kan påvirke egne forhold og liv på trods af sygdom eller anden form for mental svækkelse. Loven skal derudover forebygge misbrug af fuldmagter.
Hvis du ikke har hørt om muligheden før, så er det ikke så sært, for fremtidsfuldmagter er en nyskabelse, der netop er blevet lovgivet om, om loven trådte i kraft 1. september 2017.
Selv om du opretter fremtidsfuldmagt i dag, sættes den først i kraft, hvis du en dag bliver syg eller mentalt svækket. Med andre ord er det en forsikring på, at du selv kan bestemme, hvem der skal tage sig af dine personlige og økonomiske forhold, den dag du ikke længere selv er i stand til det.
Fremtidsfuldmagtens indhold
Du kan selv bestemme indholdet af fuldmagten, og du har mulighed for at udstede en fuldmagt om økonomiske og/eller personlige forhold. Du giver en person, du har tillid til, mulighed for at handle på dine vegne over for både private og det offentlige.
Da en fremtidsfuldmagt bliver oprettet mange år før, den eventuelt skal bruges, er det vigtigt, at du får taget konkret stilling til, hvad en fuldmagt skal indeholde. Du kan lave en meget generel fuldmagt eller begrænse fuldmagten til en eller flere bestemte forhold. Men tag stilling, så der ikke senere opstår tvivl.
Hvem kan oprette en fremtidsfuldmagt?
Du skal være fyldt 18 år og i stand til at handle fornuftsmæssigt.
Alle bør overveje at oprette en fremtidsfuldmagt, så man selv kan træffe bestemmelse om, hvem der skal varetage ens interesser, når man ikke selv er i stand til det.
Hvordan oprettes en fremtidsfuldmagt?
Du kan selv oprette en fuldmagt, hvilket sker via den digitale tinglysning. Eller du kan kontakte en advokat, som rådgiver dig om indholdet og hjælper med at få formuleret fuldmagten, så der tages højde for dine konkrete ønsker, og der ikke opstår misforståelser om indholdet af fuldmagten, når den senere skal sættes i kraft.
Når fremtidsfuldmagten er indført i fuldmagtsregistret, skal fuldmagten underskrives for en notar i retten inden for de næste 6 måneder. Det koster en retsafgift på 300 kr.
Notaren kontrollerer din identitet, at fremtidsfuldmagten er oprettet efter dit ønske, og at du fornuftsmæssigt er i stand til at oprette fuldmagten. Kort sagt, at det er din egen fri vilje, der fremgår af fremtidsfuldmagten.
Hvis du er fritaget for digital post, kan du få oprettet en fuldmagt hos Statsforvaltningen. Du kontakter Statsforvaltningen og oplyser, at du ønsker at underskrive en fremtidsfuldmagt.
Hvis du opretter fuldmagten ved Statsforvaltningen, skal du ikke også underskrive fuldmagten hos notaren. Statsforvaltningen sørger for, at fuldmagten bliver indført i registeret for fremtidsfuldmagter.
Hvornår træder en fremtidsfuldmagt i kraft?
Fremtidsfuldmagten bliver sat i kraft via Statsforvaltningen efter en henvendelse fra dig selv eller din fuldmægtig. Samtidig med, at din fuldmægtig beder Statsforvaltningen om at sætte fremtidsfuldmagten i kraft, skal fuldmægtigen fremlægge en lægeerklæring for dig. Fuldmægtigen skal oplyse, at han/hun har talt med dig og din eventuelle ægtefælle/samlever om, at fremtidsfuldmagten skal sættes i kraft.
Når Statsforvaltningen har modtaget de nævnte oplysninger, tager de stilling til, om fremtidsfuldmagten skal sættes i kraft.
Det koster et gebyr på 900 kr. at få fremtidsfuldmagten sat i kraft.
Efter at Statsforvaltningen har afgjort, at fremtidsfuldmagten skal træde i kraft, bliver den offentlig tilgængelig i Personbogen. Det betyder, at omverdenen tydeligt kan se, at fuldmægtigen kan handle på dine vegne.
Det er vigtigt at understrege, at de nye fremtidsfuldmagter ikke erstatter de tidligere generalfuldmagter. Hvis du laver en generalfuldmagt, så er den også gældende, efter at loven om fremtidsfuldmagter er trådt i kraft.
TELLUS Advokater holder GRATIS gå-hjem møder om fremtidsfuldmagter:
Find arrangementerne i arrangementsoversigten.
Tilmelding til nyhedsbrev