Er melorme dine næste husdyr?

Udgivet d. 31-01-2017

Insektlandbrug bliver set som kuriøst - men det skal tages helt seriøst.

På Heimdal Entofarm ved Tarm satser Dorte Svenstrup på at producere melorme. Tidligere var der slagtesvin på bedriften.

Tekst: Lilli Snekmose, redaktør

Insekter kan være godt på vej til at være den nye, store driftsgren inden for landbruget. På Teknologisk Institut i Aarhus siger biolog Lars-Henrik Lau Heckmann, at der er potentiale til at insektproduktion i Danmark om 10-20 år kan nå samme omfang, som den danske svineproduktion har i dag.

Og landmændene er interesserede:

- Jeg får jævnligt henvendelser fra landmænd, der overvejer insektproduktion. Udfordringen er, at en effektiv produktion kræver en meget stor volumen for at komme op på de flere tusind tons om året, som er nødvendige.

Lars-Henrik Lau Heckmann håber, at en form for andelsbevægelse for alvor vil skubbe udviklingen i gang. For at få produktionen op i en passende stor skala, er der brug for en struktur, næsten som man kender det var svinebranchen.

- Store moderfabrikker skal have billerne og moderkulturen. Det er her, produktionen er biologisk kompleks. En række mindre producenter kan modtage æg eller smålarver og fede dem færdig til produktion, på samme måde som man i dag feder slagtesvin.

Færdigfedning af larver kan fint foregå i tomme staldbygninger, men det er dog et krav, at de skal isoleres, så der året rundt kan holdes en temperatur på 20-25 grader. 

Melorme bliver mainstream

I Holland forhandles der i dag melorme til spisebrug i store landsdækkende supermarkedskæder med over 500 butikker – til kilopriser som oksemørbrad. Melorme er stadig dyre at producere, men prisen vil falde, vurderer Lars-Henrik Lau Heckmann.

- Det bliver en udvikling, som den vi har set med sushi, som er gået fra fremmedartet til mainstream. For insekter vil udviklingen bare gå endnu hurtigere, fordi ormene i formalet form kan indgå i en lang række produkter, så der er næsten ingen begrænsninger.

Innovationsfonden har skudt 19 mio. kr. i et projekt, hvor Kristian Lundgaard-Karlshøj på Ausumgaard skal udvikle en industriel storproduktion af insekter på organiske rester og spildprodukter.  

Læs om Heimdal Entofarm og Ausumgaards insekter

KLIK HER og se Grobund side 6-8.

 

 

Med et lavt forbrug af plads, vand og energi kan insekter udnytte spild og affaldsprodukter og være med til at løse fremtidens proteinmangel. Uden at skade miljøet, understreger Lars-Henrik Lau Heckmann fra Teknologisk Institut.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere