Udgivet d. 02-04-2019
Hvis du som arbejdsgiver tager let på arbejdssikkerhed, så øger du risikoen for flere arbejdsulykker.
Tekst: H.C. Gæmelke, formand for Jysk Landbrug
Vi har altid så forbandet travlt i landbruget. Alt skal klares på den halve tid, og må helst ikke koste nogen penge.
Kan du genkende det?
Jeg kan. Men jeg har tænkt mig at gøre noget ved det.
Jeg tror på, at hvis vi begynder at sige højt, at vi ikke vil have arbejdsulykker på vores bedrifter, så kan vi påvirke vores ansattes adfærd.
Jeg har bestemt, at min egen tilgang til opgaver fremover skal være præget af større eftertænksomhed. At jeg holder op med at tage chancer. Selvom noget er gået godt mange gange, så er det dumt at tro, at det fortsætter sådan.
Jeg vil tænke på, at hvis jeg springer pausen over, eller hvis jeg gør det her hurtigt eller ordner noget i forbifarten, så stiger risikoen for at falde, glide, vælte eller på anden vis fejle. Måske fatalt.
Det er tit rutinen, der ødelægger os. Når vi tænker, at ”sådan har vi altid gjort”, og lukker øjnene for risikoen, så bringer vi os selv og andre i fare.
Det tager tid at lære at læse dyr og forstå deres reaktionsmønstre. Erfaringen viser, at det meget ofte er under håndteringen af vores store dyr i staldene, der opstår skader.
Vi bliver kopieret
Derfor er det os som rollemodeller og arbejdsgivere, der først og fremmest må gå op i arbejdssikkerhed og arbejdsmiljø, for det er vores adfærd, der bliver kopieret af de ansatte.
Hvis jeg ikke bruger sikkerhedsudstyret, signalerer det, at jeg er ligeglad med risikoen.
Vi ved, at sikkerhedskulturen - eller manglen på samme - koster liv i landbruget. Derfor er det vores indstilling, vi skal ændre. Snak med hinanden om sikkerhed! Tal om de ulykker, I hører om. Fortæl om de episoder, hvor det var tæt på at gå galt. Det vigtige er, at vi lærer af dem, så vi bruger den viden til at forebygge.
Hver gang vi løber en risiko og sætter liv og førlighed på spil, sker det med de bedste intentioner: Det er for at gøre arbejdet lettere for de kolleger, der møder i morgen tidlig. Det er for at spare tid! Det er for at fikse problemer billigt og samtidig spare håndværkerudgiften.
Men det er det ikke værd.
De fleste af os har oplevet smerten ved at miste en kollega, og set den fortvivlelse, der rammer familie og venner. Så jeg gentager: Det er det ikke værd.
Åbne døre
På samme måde, som jeg efterlyser gode rollemodeller, når det gælder arbejdssikkerhed, så ønsker jeg også, at flere landmænd tager ansvar for at åbne vores erhverv mod omverdenen.
Her FINDES rollemodellerne. Hos os lokalt i Jysk Landbrug er det Brian Holm, der i årevis og med godt humør har stillet sig til rådighed for skoletjeneste, åbnet dørene for skolebørn fra København, afholdt Sofari og meget mere.
Men hvor er næste generation af landmænd, der er klar til at tage imod skoleklasser? Vi har brug for at vise andre, hvor meget vi går op i at producere sunde fødevarer, og at vi passer på naturen. Vi har selv børn, der skal have rent drikkevand.
Alt, hvad vi investerer i en indsats for et bedre image, skaber os mere forståelse for erhvervet, bedre rammevilkår - og i sidste ende en bedre økonomi.
Det er ”Projekt Overlevelse”, og vi har brug for, at du bakker op!
Tilmelding til nyhedsbrev