Endnu en kartoffeldag spækket med viden

Udgivet d. 28-08-2024

Kartoffeldagen bød på et varieret program med fokus på de største udfordringer inden for kartoffeldyrkning, herunder kartoffelskimmel, ukrudtsbekæmpelse og gødningsteknikker.

 

Solen brød frem over Ytteborgs forsøgsmarker ved Arnborg, da landmænd, rådgivere, eksperter og udstillere samledes til den årlige Kartoffeldag. Som traditionen foreskriver, blev dagen indledt med kaffe, te og rundstykker.

Dagen blev åbnet af planterådgiver og tovholder på arrangementet, Klaus Bech-Hunderup, der bød velkommen med en tak til alle, der havde bidraget til at gøre arrangementet muligt. Han fremhævede vigtigheden af at støtte de forskellige udstillere og rådgivere.

- Vi har i år set gode resultater med mekanisk ukrudtsbekæmpelse. Kartoffelskimmel fylder som altid meget, og vi har ligeledes stort fokus på en fremtid uden Reglone, og så er der selvfølgelig lidt for de maskinglade på posten med spotsprøjtning, sagde han.

 

Skimmel – En Vedvarende Udfordring
Et sted i forsøgsmarken, var det Anette Møller Sørensen, der er afdelingsleder for Kartofler, der delte sin ekspertise omkring kartoffelskimmel, der stadig er en af de største udfordringer for kartoffeldyrkere. Med et omdelt kort over Europa forklarede hun, hvordan skimmel hurtigt kan sprede sig over store områder, hvis ikke man er påpasselig med sprøjtemidlerne.

- Vi har set, hvordan resistens hurtigt kan udvikle sig, hvis man ikke overholder en striks strategi, forklarede hun. Et af hovedbudskaberne var, at man altid kombinerer flere virkemidler for at gøre det sværere for skimmelsvampen at tilpasse sig, udvikle resistens og sprede sig.

 

 

 

Spotsprøjtning og ukrudtsstrategier
Et andet sted blandt de knoldede afgrøder blev deltagerne introduceret til de nyeste teknikker inden for spotsprøjtning af ukrudt, præsenteret af Klaus Bech-Hunderup. Han forklarede, hvordan integreret plantebeskyttelse (IPM) spiller en central rolle i at kombinere forskellige værktøjer for at imødegå de stigende udfordringer, landbruget står overfor.

Han understregede vigtigheden af præcise behandlinger for at minimere brugen af kemikalier.

- Det er alfa og omega at ramme ukrudtet i de tidlige stadier, sagde han og forklarede, hvordan moderne sprøjteudstyr kan hjælpe med at reducere pesticidforbruget markant ved hjælp af spotsprøjtning. Dagens fremviste sprøjter kunne fordele sprøjtemidlet på dyseniveau med helt ned til 25 cm spredning, men selv med højere spredning er der store besparelser at hente.

Den mest præcise og effektive metode i øjeblikket er kortlægning med droneoverflyvning, men rådgiverne har store forventning til en fremtid, hvor teknologien bag de traktor-monterede kameraer når et niveau, hvor droneoverflyvning ikke er nødvendigt.

 


Ukrudtsbekæmpelse og gødningsteknikker

Planterådgiver Adam Zweich Krogh Jensen var formidler på posten, om ukrudtsbekæmpelse. Han fremviste de forskellige maskiner, der var blevet brugt i forsøgene, og forklarede, hvordan de havde klaret sig under de særlige klimaforhold i år.

- Det har været en udfordrende sæson med meget nedbør, hvilket har gjort at mekanisk rensning har været vanskeligt flere steder, sagde han.

Han understregede dog, at selvom de kemiske løsninger stadig er de mest effektive, kunne mekanisk ukrudtsbekæmpelse være et godt supplement, især i områder med resistent ukrudt.

Dagen blev rundet af i Assing med en demonstration af vækststandsning af kvalitetskartofler uden brug af Reglone. Her blev deltagerne mindet om vigtigheden af at holde sig ajour med de nyeste metoder og teknikker for at kunne levere høj kvalitet i kartoffelproduktionen.

Kartoffeldagen 2024 blev endnu en gang en succes, hvor deltagerne fik rig lejlighed til at udveksle erfaringer, stille spørgsmål og hente ny viden med hjem. Med et program spækket med faglige indlæg og praktiske demonstrationer, gik ingen hjem uden at have fået noget nyt at tænke over i deres egen kartoffelproduktion.

Så hvad er konklusionen? Kartoffeldagen er og bliver en uundværlig begivenhed for alle, der arbejder med og interesserer sig for kartoffeldyrkning – så vi ses næste år.

 


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere