Udgivet d. 15-01-2018
Faunapletter er nye levesteder for agerlandets dyr. Ideen breder sig hvert år til nye kommuner.
Harer og agerhøns og i særdeleshed, bierne og de bestøvende insekter er i alvorlig tilbagegang, men den udvikling er en række organisationer gået sammen om at forsøge at vende. Faunastriber med op til 10 forskellige blomstrende arter er nu etableret over en strækning på 150 km i Midt- og Vestjylland.
Bag ideen står lokale landboforeninger, som har inddraget kommuner og grønne organisationer i arbejdet..
Efter starten i Herningområdet i 2015, bredte de blomstrende faunapletter sig til Holstebro og Ikast-Brande, og i år kommer Billund, Vejen og Ringkøbing Skjern kommuner med i projektet.
Formålet er at skabe variation i agerlandet til pattedyr, fugle og insekter, og derfor bakker også de grønne organisationer op om projektet for at øge biodiversiteten. Faunastriberne giver desuden et bedre fødegrundlag og ynglepladser for dyrelivet.
Frøblandingen består af både ét og flerårige urter som honningurt, solsikke, rødkløver og cikorie.
De deltagende landmænd forpligter sig til at gøre et såbed i 3 meters bredde klar i starten af maj, og derefter kommer en maskinstation og sår striberne til med frø, som er sponsoreret af kommunen. Maskinstationsarbejdet aflønnes af de deltagende landmænd.
Faunapletterne giver levesteder til larver og småinsekter, som f. eks. agerhøns lever af. Harer har brug for pletterne som skjulested for deres killinger. . Men særligt for bierne og de bestøvende insekter har faunapletterne stor betydning, mener Ejvind Andersen, der er den lokale repræsentant for Danmarks Biavlerforening.
- Hele vores livsgrundlag er afhængig af, at bierne er til stede og kan udføre bestøvning, understreger han.
Lodsejere kan tilmelde sig projektet ved Rasmus Filsø Løbner, SAGRO, rfl@sagro.dk ved at oplyse navn, adresse, tlf.nr, mailadresse og kort med angivelse af, hvor faunastriberne skal sås.
Yderligere oplysninger kan fås ved:
Ejvind Andersen, Danmarks Biavlerforening på 23 23 32 20 eller elander03@gmail.com.
Rasmus Filsø Løbner, SAGRO, på 22 80 82 20 eller rfl@sagro.dk.
Faunapletterne er tre meter brede striber, der sås til med en vildtvenlig frøblanding. Hver deltager i projektet kan få tilsået op til 800 meter, fordelt på op til fire lokaliteter.
Ved at så disse arter skaber man liv omkring sig!
For landmænd, der ønsker at få sået faunastriber/faunapletter i Billund og Vejen i 2018, er prisen 1200 kr. + moms for op til 800 meter af 3 meters bredde, fordelt på op til 4 lokaliteter.
Projektet er et samarbejde mellem:
Vejen Kommune
Billund Kommune
Jysk Landbrug
Grindstedegnens Familielandbrug
SAGRO
Danmarks Jægerforbund
Danmarks Biavlerforening
Dansk Ornitologisk Forening
Danmarks Naturfredningsforening
Plantning & Landskab
Tilmelding til nyhedsbrev