Husk det: Tænk på skatten inden nytår

Udgivet d. 15-12-2023

Der er flere muligheder for at optimere lidt eller komme på forkant med skattebetalingen for 2023.

Har du betalt for lidt i skat for 2023, kan der laves en frivillig indbetaling på to måder. Du kan indbetale beløbet helt eller delvist senest den 30. december 2023 og dermed undgå renter. Eller du kan betales senest den 1. juli 2024 mod at betale en dag-til-dag-rente. Renten følger det generelle renteniveau, og for 2023 er den på 5,5 % p.a.

Hvis du venter til efter 1. juli 2023 med at betale renten, opkræves der udover renten også et procenttillæg, så det samlede tillæg til restskatten udgør 7,5 %.

Rente og procenttillæg på restskat er ikke fradragsberettiget.

Hvis du bruger virksomhedsordningen, kan det være en fordel at vente med at betale restskatten til en af de første dage i januar for at undgå for store private hævninger. Kontakt din skatterådgiver for at undersøge nærmere, hvilket tidspunkt der er det bedste for dig.

Tilbagebetaling af forskudsskat

Hvis du har betalt for meget i skat for 2023, kan det overskydende beløb søges tilbage senest den 31. december 2023. Dette kan være en fordel hvis du kommer til at mangle likviditet eller gerne vil undgå træk på kassekreditten. På denne måde undgår du at skulle vente til medio april, som er det sædvanlige tidspunkt for udbetaling af overskydende skat.

Indbetaling på pension

Indskud på pensionsordninger kan være en mulighed for at reducere i skatten. Som udgangspunkt kan det være fornuftigt at fylde op på ratepension og livrente, men vær opmærksom på, at der ikke indskydes dobbelt på ordningerne. De maksimale fradrag er:

  • Livsvarig livrente (privat) 56.100 kr.
  • Livsvarige livrente (arbejdsgiver) Ingen grænse
  • Ratepension 60.900 kr.

Som selvstændig har man desuden mulighed for at indskyde ekstraordinært 30 % af sit overskud før renter på en livrente. Læs evt. mere her. Din skatterådgiver kan hjælpe med et estimat på, hvor meget der kan indskydes på ordningen.

Befordringsfradrag

Har du arbejde ved siden af din virksomhed, så har du mulighed for at få befordringsfradrag, hvis du kører mere end 24 km om dagen mellem hjem og arbejde.

Jo længere du har på arbejde, jo større fradrag. Har fradraget været indregnet på din forskudsopgørelse, og du har haft væsentligt færre arbejdsdage i året, kan det betyde, at du får restskat.

Du skal også være opmærksom på, at befordringsfradraget ikke automatisk overføres til din årsopgørelse, men du skal selv indberette det eller oplyse det til din regnskabsassistent eller skatterådgiver, som kan hjælpe med indberetningen.

Tjek forskudsopgørelsen 2024

Tjek både indtægter og fradrag. Har du f.eks. haft underskud i 2022 og 2023, men omvendt forventer et overskud i 2024, skal din forskudsopgørelse rettes. Det samme gælder, hvis du regner med at komme til at tjene mindre i virksomheden end tidligere.

Din B-skat og/eller dit fradrag fastsættes ud fra den indkomst, du tidligere har haft, så det er vigtigt at få den kontrolleret og evt. tilrettet.

Forskudsopgørelsen har også betydning for udbetaling af sociale ydelser som f.eks. friplads og folkepension.

Fradrag for gaver

Der er fradrag for gaver til velgørende foreninger og institutioner på op til 17.700 kr. i alt i 2023. Betingelsen for fradraget er, at gaven er indberettet til Skattestyrelsen. Det er kun modtageren af gaven som kan foretage indberetningen, så hvis du mangler et fradrag, skal du selv anmode om at få det gjort.  

Der kan også gives julegaver til dine ansatte på op til 1.200 kr. med fuldt skattefradrag.

Gaver i familien

Gaver til børn og børnebørn på op til 71.500 kr. pr. ægtefælle er skattefrie, ligesom gaver til svigerbørn på op til 25.000 kr. pr. ægtefælle også er det. Hvert barn kan altså modtage op til 143.000 kr. uden afgift hvert år, når der kommer gave fra både mor og far. Det er dog vigtigt, at gaverne rent faktisk gives fra hver af giverne.

Man kan også give gaver til en samlevende eller en søskende, hvis bare man bor sammen på det tidspunkt, som gaven gives, og har gjort det i to år op til det.

Genanbringelse af ejendomsavance

Hvis du har solgt en ejendom i 2022 med en fortjeneste, som du ønsker at genanbringe, skal der købes ny ejendom eller afholdes forbedringsudgifter senest den 31. december 2023. Der skal være indgået endelig og bindende aftale.

Køb af maskiner og inventar for at kunne afskrive

Står du alligevel og skal have fat i en ny maskine, kan det være en fordel at gøre det inden nytår, så man har mulighed for at afskrive med op til 25 %, selvom maskinen ikke er taget i brug. Det kræver dog, at maskinen er leveret til en igangværende virksomhed, og at den er færdiggjort inden udgangen af indkomståret.

Deling af overskud mellem ægtefæller

Hvis du og din ægtefælle deltager ligeligt i driften af virksomheden, og I fremover ønsker at dele overskuddet mere frit, skal I give besked til Skattestyrelsen og øvrige kreditorer senest den 31. december 2023. De skal informeres om, at I fremover hæfter ligeligt for al virksomhedens gæld. Ved at bruge regler om ligedeling, har I også begge mulighed for at indskyde på en ophørspension, hvis I ønsker det.

Overvej at realisere tab på værdipapirer

Hvis du har fået en stor aktiegevinst til beskatning på aktier optaget til handel på reguleret marked, kan du overveje at realisere tab i 2023 på andre aktier eller aktiebaserede investeringsforeninger, optaget til handel på reguleret marked. Dette skyldes, at aktieindkomst over 56.900 kr. beskattes med 42 %, mens aktieindkomst under det beløb kun beskattes med 27 %. Aktier m.v. optaget til handel på reguleret marked er forholdsvis enkle og billige at sælge, og så kan du evt. købe de samme aktier igen efter nogle dage, hvis du stadig gerne vil have dem i din portefølje.

Husk at give meddelelse om investorfradrag

Hvis du har tegnet aktier i et selskab eller en investorfradragsfond (unoterede aktier), og tegningen er omfattet af investorfradraget, skal du inden udgangen af året give meddelelse til ”målselskabet” eller investorfradragsfonden om, at du ønsker fradraget, samt i hvilket omfang du ønsker det anvendt. ”Målselskabet” eller investorfradragsfonden skal så indberette dette til Skattestyrelsen. Hvis du ikke gør det, mister du dit fradrag. 

BoligJob-fradrag

Det maksimale fradrag for udgifter til arbejdsløn for serviceydelser i hjemmet er på 6.400 kr. pr. person. Fradraget gælder blandt andet rengøring, vinduespudsning, børnepasning og havearbejde.

Overdragelse af opsparing i virksomhedsordningen

Ønsker du i 2024 at overdrage din virksomhed til enten børn eller børnebørn med succession, og skal dit barn/barnebarn overtage det opsparede overskud, skal aftalen om overdragelsen underskrives den 1. januar 2024. Selve overdragelsen af virksomheden skal også ske den 1. januar 2024, når sælger har kalenderårsregnskab.

Det gælder også for ægtefæller, som ønsker at overdrage en virksomhed mellem hinanden, og opsparingen ønskes overtaget med succession.

Søg rådgivning

Hvis du ønsker at få afklare skattespørgsmål inden nytår, står vi i SAGRO klar til at besvare dine spørgsmål. Du kan med fordel altid kontakte din rådgiver.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Rhandy Nagy Rhandy Nagy Økonomirådgiver 96 29 66 49 20 36 85 41


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere